Guterres: Aneksijama nema mjesta u modernom svijetu

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda krizitirao je pokušaj ruske aneksije 15 posto teritorije Ukrajine.

Antonio Guterres: Svaka odluka da se nastavi s aneksijom zaslužuje osudu (EPA)

Aneksiji ukrajinskih regija Rusiji, koja bi trebala biti dovršena u petak, “nema mjesta u modernom svijetu”, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenut će u petak službenu aneksiju 15 posto ukrajinske teritorije i predsjedati ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Svaka odluka da se nastavi s aneksijom ukrajinskih regija Donjeck, Luganjsk, Herson i Zaporožje ne bi trebala imati pravnu vrijednost i zaslužuje osudu”, rekao je prvi čovjek UN-a.

“To je protiv svega što bi međunarodna zajednica trebala predstavljati. To iznevjerava svrhe i načela UN-a. To je opasna eskalacija. Nema joj mjesta u modernom svijetu. Ne smije se prihvatiti.”

Rezolucija osude u pripremi

Naglasio je kako će “svaka ruska odluka da nastavi u tom smjeru dodatno ugroziti šanse za mir“.

“To će produžiti dramatične utjecaje na globalnu privredu, posebno na zemlje u razvoju, te omesti našu sposobnost isporuke hitne pomoći Ukrajini i šire”, dodao je.

“Krajnje je vrijeme da se odmaknemo od ponora“.

Sjedinjene Američke Države i Albanija pripremaju rezoluciju kojom osuđuju “referendume” u Ukrajini koje je Zapad osudio.

Tekst će prvo biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a, gdje će vjerovatno biti blokiran ruskim vetom, prije nego što će kasnije biti predstavljen Generalnoj skupštini UN-a, gdje niti jedna od 193 države članice nema pravo veta.

Izvor: Agencije