Ian bi mogao biti najsmrtonosniji uragan u historiji Floride

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi prema prvim izvještajima broj poginulih na Floridi mogao bi biti ‘znatan’.

Nacionalni centar za uragane izvijestio je da je uragan Ian ponovo ojačao (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden je izjaviočetvrtak da bi Ian mogao biti “najsmrtonosniji” uragan u historiji Floride.

“Još se ne znaju tačni podaci, ali prema prvim izvještajima koji smo čuli, broj poginulih mogao bi biti znatan”, rekao je on u sjedištu Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama.

Uragan Ian pogodio je u srijedu poslije podne Floridu kao uragan 4. kategorije, s vjetrovima maksimalne brzine od 241 kilometara na sat.

Nacionalni centar za uragane (NHC) izvijestio je da je Ian ponovo je ojačao te da će se u petak približiti obali Južne Karoline.

Ian, koji je poharavši Floridu oslabio u tropsku oluju, sada je oko 540 kilometara udaljen od Cape Feara u Sjevernoj Karolini, s vjetrovima koji pušu 120 kilometara na sat.

Mogućnost poplava i tornada

“Ian bi mogao nešto ojačati prije nego što sutra stigne do kopna, nakon čega će, prema prognozama, brzo oslabjeti iznad jugoistočnoga dijela SAD-a sa petka na subotu”, dodaje se u izvještaju centra sa sjedištem u Miamiju.

Očekuje se da bi Ian mogao stići do kopna u petak oko 14:00 sati po lokalnom vremenu, sjeverno od Charlestona.

Upozorenje za uragan izdano je na priobalnom području dugom oko 370 kilometara, od granice Južne Karoline i Georgije sve do Cape Feara u Sjevernoj Karolini.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper pozvao je stanovnike da “poduzmu potrebne mjere” te upozorio na mogućnost poplava, odrona i tornada.

“Oluja je još opasna”, rekao je Cooper.

Izvor: Agencije