Putin i Erdogan o ekonomskoj saradnji, misiji IAEA, izvozu žitarica

Turska može igrati ulogu posrednika kada je riječ o nuklearnoj elektrani Zaporožje, kao što su to učinili u sporazumu oko izvoza žita.

Turski predsjednik razgovarao je telefonski s ruskim predsjednikom (EPA - Ilustracija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u subotu razgovarao telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o regionalnim pitanjama, posebno oko izvoza žitarica i nuklearne elektrane Zaporožje, kao i odnosima između dvije zemlje.

Erdogan je rekao kako Turska može igrati ulogu posrednika kada je riječ o nuklearnoj elektrani Zaporožje, kao što su to učinili u sporazumu oko izvoza žita, saopćio je Ured za komunikacije Predsjedništva Turske, prenosi Anadolija.

Intenzivirati ekonomske kontakte

Dvojica lidera ponovili su odlučnost da se prema zacrtanom planu nastavi s nuklearnom centralom Akkuyu.

Služba za informiranje Kremlja saopćila je da su se Putin i Erdogan saglasili da je potrebno intenziviranje ekonomskih kontakata dvije zemlje, posebno strateška saradnja u energetskim projektima.

Erdogan i Putin dogovorili su se da će o svim ovim i ostalim pitanjima detaljno razgovarati na sastanku u Samarkandu, gdje će se sastati povodom samita Šangajske organizacije za saradnju 15. i 16. septembra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada