Kina pozvala SAD da odustane od prodaje oružja Tajvanu

Peking je objavio da je spreman preduzeti odlučne kontramjere nakon američkih planova da Tajvanu proda oružje u vrijednosti od 1,1 milijardi dolara.

Prošlog mjeseca nekoliko američkih delegacija posjetilo je Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom (EPA)

Kineske vlasti su spremne preduzeti odlučne kontramjere nakon američkih planova da Tajvanu proda oružje u vrijednosti od 1,1 milijardi dolara, saopćio je u subotu glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu.

Komentirajući ranije saopćenje Pentagona, Liu Pengyu je u izjavi za Tass pozvao američku stranu da “poštuje svoje tvrdnje da se iskreno pridržava principa ‘jedne Kine’ i tri kineska zajednička saopćenja SAD-a i Kine”.

“Kina će odlučno preduzeti legitimne i neophodne kontramjere u skladu sa situacijom“, naglasio je kineski diplomata.

Prema njegovim riječima, Washington bi trebao “zaustaviti prodaju oružja i vojne aktivnosti s Tajvanom i odmah opozvati navedenu prodaju oružja Taipeiju, kako to ne bi nanijelo više štete odnosima Kine i SAD-a, kao i miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza“.

Administracija predsjednika SAD-a Joe Bidena objavila je u petask poslije podne da prodaje oružje Tajvanu u vrijednosti od 1,1 miljardi dolara.

Posjete Tajvanu američkih zvaničnika

State Department je naveo da se radi o raketama Harpoon zrak-more, raketama Sidewinder zrak-zrak, kao i, najvećim dijelom, paketu za logističku podršku tajvanskom radarskom programu nadzora.

Administracija je već obavijestila Kongres o tom potezu, koji sada ima 30 dana da ispita i odobri te sporazume, prenosi Tanjug.

Prošlog mjeseca nekoliko američkih delegacija posjetilo je Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, a to je pogoršalo tenzije između Pekinga i Washingtona.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi boravila je na Tajvanu 2. i 3. augusta, što je izazvalo nezadovoljstvo Kine i navelo Peking da počne vojne manevre oko otoka.

Kasnije je Taipei posjetilo nekoliko američkih senatora i guvernera.

Kina je te posjete ocijenila kao provokacije i miješanje u njena unutrašnja pitanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada