Iran zaplijenio američke ploveće dronove, pa ih pustio

Državna televizija emitirala je snimke koji su napravljeni na iranskom razaraču ‘Jamaran’, gdje mornari razgledaju dvije jedrilice-drona Saildrone Explorers.

Američka mornarica upozorena je da izjegava ponavljjanje sličnih incidenata u budućnosti (Reuters)

Iran je saopćio da je njegova ratna mornarica u Crvenom moru zaplijenila dva američka pomorska drona i potom ih pustila.

Iranska državna televizija emitirala je snimke koji su napravljeni na iranskom razaraču “Jamaran”, gdje mornari razgledaju dvije jedrilice-drona Saildrone Explorers, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Državna televizija je izvjestila da je iranska mornarica u četvrtak pronašla “nekoliko špijunskih brodova bez posade, napuštenih na međunarodnim pomorskim rutama”.

“Poslije dva upozorenja upućena američkom razaraču da izbjegne moguće incidente, ‘Jamaran’ je zaplijenio dva plovila“, navodi se u saopćenju i dodaje da je, “poslije obezbjeđenja državne pomorske rute, mornarica oslobodila plovila u bezbjednoj zoni”.

Drugi incident u nekoliko dana

Saopćeno je i da je “američka mornarica upozorena da izjegava ponavljjanje sličnih incidenata u budućnosti”.

Ovo je drugi takav slučaj u posljednjih nekoliko dana, dok vlada neizvjesnost oko pregovora o obnavljanu iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

U prethodnom takvom slučaju u Perzijskom zaljevu je reagirala iranska Revolucionarna garda, a ne redovna ratna mornarica.

Američka Peta flota pokrenula je operaciju s plovilima bez posade “Task Fors 59“ prošle godine.

Odgovornost Pete flote proteže se, između ostalog, i na važni Hormuški moreuz, uski prolaz Persijskog zaljeva, kroz koji se odvija 20 posto ukupnog transporta nafte.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada