Simpozij Al Jazeere u Ženevi: Traganje za pravdom

Cilj simpozija je, prema riječima moderatorice sesije Astrid Stuckelberger, pokrenuti učinkovit dijalog o poštivanju slobode novinara, kao i o njihovoj zaštiti.

Al Jazeerin Centar za ljudska prava i građanske slobode organizirao je u Ženevi, u srijedu, simpozij u sklopu kampanje traganja za pravdom za novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koju su ubile izraelske snage (EPA)

Al Jazeerin Centar za ljudska prava i građanske slobode organizirao je u Ženevi, u srijedu, simpozij u sklopu kampanje traganja za pravdom za novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koju su ubile izraelske snage.

Cilj simpozija je, prema riječima moderatorice sesije Astrid Stuckelberger, pokrenuti učinkovit dijalog o poštivanju slobode novinara, kao i o njihovoj zaštiti, okončanju nekažnjivosti i izvođenju pred lice pravde počinitelja zločina nad njima.

Na simpoziju “Sigurnost novinara: stvarnost i izazovi”, bilo je riječi i o preprekama u provedbi pravne zaštite koju osiguravaju međunarodne konvencije i ugovori, s obzirom na to da su novinari civili koje treba zaštititi.

Stuckelberger je na početku istaknula da je Al Jazeerin Centar ljudska prava i građanske slobode “jedini centar u svijetu koji je uspostavljen unutar medijske mreže u ovoj veličini”.

Značaj medija i njihove slobode

Tim povodom, vršitelj dužnosti generalnog direktora mreže Al Jazeera dr. Mostefa Souag, istaknuo je u svom obraćanju značaj medija i njihove slobode, te sigurnost medijskih radnika u odnosu na nužnosti razvoja i vladavine prava.

Souag je ukazao na politički i medijski kontekst u kojem je Al Jazeera rođena, u regiji u kojoj su mediji bili glasnogovornik lokalnih vlasti ili su obavljali svoj posao na način koji nije smetao vladama i vlastima. Za razliku od toga, Al Jazeera je razljutila mnoge vlade u regiji, “zbog čega se veliki broj njenih dopisnika susretao s brojnim ograničenjima i uznemiravanjima gdje god krenuli u regiji.”

Dodaje da smo s vremenom “otkrili da ovo gledište nije ograničeno samo na represivne diktatorske vlade u regiji, već i na Zapad, prije svih na Sjedinjene Američke Države”. Istaknuo je da su Tareqa Ayouba, prvog ubijenog novinara Al Jazeere, ubili Amerikanci, a ne Egipćani ili Sirijci. Prošlo je 16 godina od tada, a niko nije odgovarao za ovaj zločin.

“Brojne priče dokazuju uplitanje zapadnih zemalja u ograničavanje naših medijskih sloboda, ali Al Jazeera nikada nije pokleknula pred tim uplitanjima”, dodao je v.d. generalni direktori mreže. U vezi s tim je istaknuo da je ranije ubijeno 11 novinara Al Jazeere, a 12. slučaj bio je ubistvo novinarke Shireen Abu Akleh. Svi pokušaji da se ubice izvedu pred lice pravde su propali.

Novinari meta samo zato što su novinari

Dr. Souag je obrazložio zbog čega se posvećuje posebna pažnja ubistvu Abu Akleh, rekavši kako je ona bila izuzetna novinarka i jedno od najpoznatijih medijskih lica u regiji. Također, Abu Akleh je bila je žena koja je radila na terenu, što se smatra neobičnim na Bliskom istoku. Ona je Palestinka, tamo gdje se Palestinci progone. Ona je Arapkinja i Amerikanka u isto vrijeme. Mnogi američki političari tražili su pravdu i istragu o njenom ubistvu. “Ona je i kršćanka, a Palestince obično optužuju da su islamisti, teroristi ili ekstremisti. Ona nije bila ništa od toga.”

Sa svoje strane, Dominique Pradalié, predsjednica Međunarodne federacije novinara, rekla je da je njena organizacija predala brojne dokumente Međunarodnom sudu pravde, a zadnji put je to učinila 19. septembra, koji upućuju na ubistva nekoliko novinara, među kojima je i Abu Akleh.

Dodala je da su novinari danas na meti samo zato što su novinari, te da je broj novinara koji godišnje poginu na ratištima smanjen u odnosu na one koji bivaju ubijeni dok pripremaju reportaže u svojim domovima, “što je velika opasnost, jer su novinari nekada donosili odluku hoće li ići u rat ili ne, a danas im prijeti opasnost u svakom slučaju”.

Izvor: Al Jazeera