Partnerstvo SAD-a i pacifičkih otoka uslijed širenja utjecaja Kine

Američki predsjednik domaćin je dvodnevnog samita lidera 14 otočkih nacija u Bijeloj kući, gdje će najaviti da će investirati više od 860 dolara u razne programe pomoći.

Peking je povećao aktivnosti u toj regiji, nudeći nove investicije (Reuters)

Sjedinjene Američke Države dogovorile su partnerstvo s pacifičkim otocima, kojim se nudi izdašna pomoć regiji gdje Kina širi svoj utjecaj.

Američki predsjednik Joe Biden domaćin je dvodnevnog samita lidera i predstavnika 14 otočkih nacija u Bijeloj kući, u pokušajima SAD-a da poveća svoje napore u toj regiji.

Washington Post citirao je američke zvaničnike koji su rekli da će Bidenova administracija najaviti da će investirati više od 860 dolara u razne programe pomoći otocima, nakon što je SAD uložio više od 1,5 milijadri dolara u proteklih deset godina.

Dodaje se da su se svi lideri koji će doći u Bijelu kuću složili da potpišu izjavu od 11 tačaka.

To uključuje i predsjednika Solomonskih otoka Manasseha Sogavaru, koji se proteklih mjeseci približio Kini i nije bio spreman da potpiše dokument.

Jačanje diplomatskog prisustva

Peking je povećao aktivnosti u toj regiji, nudeći nove investicije, a u slučaju Solomonskih otoka i sigurnosni pakt.

Neki lider će se ovim potezom naći između dvije supersile.

Američki zvaničnici priznaju uoči sastanka da Washington nije dao puno pažnje Pacifiku te da će izaći s novim inicijativama, koje uključuju mnogo novca.

SAD također planira proširi diplomatsko prisustvo u regiji, otvarajući tri nove misije i novu ambasadorsku poziciju u Forumu pacifičkih otoka, ključnom regionalnom tijelu.

Planira i ponovo uspostaviti američku Agenciju za međunarodni razvoj na Fidžiju.

Uoči samita, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da su se lideri “okupili oko deklaracije o partnerstvu između SAD-a i Pacifika, koja će biti mapa za njihove buduće odnose” te da dijele zajedničku viziju.

Klimatske promjene ključno pitanje

Također je naveo klimatske promjene, zdravstvene vanredne situacije, promociju ekonomskih prilika i očuvanje “slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika”, gdje svaka nacija, bez obzira na veličinu, “ima pravo da izabere svoj put”.

Strateško takmičenje za pacifičke otoke intenziviralo se ove godine, nakon što je Kina potpisala sigurnosni dogovor sa Solomonskim otocima.

Pacifička nacija je 2019. godine svoje diplomatske odnose prebacila sa Tajvana na Kinu, što je bio potez koji je podijelio društvo.

Za pacifičke lidere klimatske promjene su ključno pitanje te će na samitu biti i Jonh Kerry, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za klimu.

Izvor: Al Jazeera i agencije