Predsjednik Nikaragve nazvao Katoličku crkvu diktaturom i tiranijom

Daniel Ortega je govorio o ‘strašnoj historiji’ Katoličke crkve, spominjući inkviziciju i zlostavljanje domorodačke djece u Kanadi.

Daniel Ortega je preporučio svim crkvenim ljudima da ih vjernici trebaju birati (EPA)

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega nazvao je Katoličku crkvu “savršenom diktaturom i savršenom tiranijom”, dvije sedmice nakon što je papa Franjo rekao da “postoji dijalog” s Managvom.

“Ko bira župnike? Ko bira kardinale? Ko bira papu? (…) to je savršena diktatura, savršena tiranija!”, uzviknuo je Ortega u govoru prilikom 43. godišnjice Fondacije nikaragvanske policije.

Papa je 15. septembra istaknuo da se “dijalog nikad ne smije prekinuti” s Nikaragvom, gdje raste napetost između države i Katoličke crkve.

“Postoji dijalog. Razgovarali smo s vladom. To ne znači da odobravamo sve što vlada čini. Ili da sve kritiziramo”, rekao je papa, koji je rođen u Argentini, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Protjeran ambasadora Vatikana

Nikaragva je u martu protjerala ambasadora Vatikana u Managvi, a u augustu je monsinjor Rolando Alvarez, kritičar režima, uhapšen i “smješten u kućni pritvor”, objavila je policija, koja optužuje biskupa za “destabilizaciju i za provokaciju”.

Odbivši papinu pruženu ruku, Ortega je oštro napao Katoličku crkvu.

“Ja bih papi i katoličkim vlastima s poštovanjem – katolik sam – rekao da me ne zastupaju kao kršćanina”, rekao je govoreći o “strašnoj historiji” Katoličke crkve i spominjući inkviziciju i zlostavljanje domorodačke djece u Kanadi.

“Slušamo ih gdje govore o demokratiji”, kazao je, preporučivši svim crkvenim ljudima – od svećenika do kardinala i pape – da ih vjernici trebaju birati.

Izvor: Agencije