Vrhovni sud: Sve žene u Indiji imaju pravo na pobačaj

Čak se i neudata žena može podvrgnuti pobačaju do 24. sedmice kao i udate žene, odlučio je Vrhovni sud Indije.

Presuda je prekretnica za prava Indijki, rekli su aktivisti (AP)

Vrhovni sud Indije presudio je da se neudanoj ženi ne smije uskratiti izbor da prekine trudnoću u bilo kojem trenutku do 24. sedmice, a odluku su pozdravili aktivisti za prava žena.

Nakon što je Vrhovni sud SAD-a u junu poništio historijsku presudu Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u Sjedinjenim Američkim Državama, pitanje pobačaja postalo je predmet spora globalno.

“Čak se i neudata žena može podvrgnuti pobačaju do 24. sedmice kao i udate žene”, rekao je sudija D.Y. Chandracchud sa indijskog Vrhovnog suda, smatrajući da izostanak bračnog statusa ne može ženu lišiti prava pobačaja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zakon iz 1971. godine o medicinskom prekidu trudnoće ograničio je postupak na udate i razvedene žene, udovice, maloljetnice, žene s invaliditetom i psihički bolesne žene te žrtve seksualnog napada ili silovanja.

‘Ogroman korak naprijed’

Odluka je uslijedila kao odgovor na zahtjev sudu žene koja je rekla da je njena trudnoća rezultat sporazumne veze, ali je tražila pobačaj kad veza nije uspjela.

Presuda je prekretnica za prava Indijki, rekli su aktivisti.

“Ogroman korak naprijed”, napisala je zastupnica Mahua Moitra na Twitteru.

Sud je dodao da se seksualni napad supruga nad suprugom može klasificirati kao silovanje u braku.

Indijski zakon ne smatra silovanje u braku krivičnim djelom, iako se to nastoji promijeniti.

“U eri koja uključuje Dobbs vs. Jackson i pravi razliku između bračnog statusa silovanih žena – ova presuda o pobačaju je izvanredna”, napisala je na Twitteru Karuna Nundy, advokatica specijalizirana za rodno pravo, ali i druga područja.

Referirala se na slučaj koji je rezultirao američkom presudom.

Izvor: Agencije