Francuska se sprema zatvoriti još jednu džamiju

Za dvije godine zatvorene su 23 džamije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova sprema se zatvoriti još jednu, optužujući njenog imama za ‘neprijateljstvo prema zajednici’.

Nastavlja se kampanja protiv džamija pod izgovorom borbe protiv 'islamskog separatizma' (Reuters-Arhiva)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske počelo je poduzimati mjere za zatvaranje još jedne džamije, u sklopu kampanje koja traje već dvije godine, nakon što je imam te džamije opružen za “radikalizam i neprijateljstvo prema francuskom društvu”, prema izvještajima lokalnih medija.

Francuski kanal BFM i novine Le Figaro objavili su da je Ministarstvo unutrašnjih poslova počelo procedure za zatvaranje džamije Obernai, koja se nalazi u okrugu Bas-Rhin.

Ministarstvo optužuje imama džamije za “provođenje radikalnih aktivnosti, pokazivanje očitog neprijateljstva prema francuskom društvu i iznošenje provokativnih komentara protiv vrijednosti Republike”.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin napisao je u objavi na Twitteru, s poveznicom na vijest koju je objavio Le Figaro, da se nastavlja borba protiv “islamskog separatizma”, po nalogu predsjednika Republike.

Dodao je da su vlasti tokom dvije godine zatvorile 23 bogomolje koje su pripadale “separatistima”.

‘Borba protiv separatističkog islama’

Posebna komisija u francuskoj Nacionalnoj skupštini (parlamentu) odobrila je 24. januara kontroverzni nacrt zakona “Načela za jačanje poštivanja vrijednosti Republike”, koji je prvi put definiran kao “borba protiv separatističkog islama”.

Nacrt zakona je na meti kritika, poput toga da je usmjeren protiv muslimana u Francuskoj i gotovo da nameće ograničenja u svim aspektima njihovih života.

Zakon predviđa nadzor nad džamijama i udruženjima odgovornim za upravljanje tim objektima te praćenje finansiranja muslimanskih civilnih organizacija.

Također, ograničava slobodu porodica da djeci pruže obrazovanje kod kuće, i to u vrijeme kada država zabranjuje nošenje marame u osnovnim i srednjim školama.

Izvor: Al Jazeera i agencije