Erdogan: Cijena nuklearnog rata bila bi katastrofalna

Ne samo da se ne treba govoriti, nego niko ne bi trebao ni misliti o nuklearnom ratu, rekao je turski predsjednik.

Recep Tayyip Erdogan namjerava s Vladimirom Putinom detaljno razgovarati o 'referendumima' u ukrajinskim regijama (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je SAD zbog stava usljed tenzija između Turske i Grčke, navodeći kako se Washington ne ponaša jednako kada je riječ o NATO saveznicima.

Ističući kako nema poređenja u važnosti Turske i Grčke u NATO-u, kazao je kako američka administracija ne može naći saveznika kakav je Turska, prenpsi Anadolija.

“Naša očekivanja od Amerike su da ne upliće Grčku u pogrešne kalkulacije i ne dozvoli manipulaciju međunarodnim javnim mišljenjem“, rekao je Erdogan.

‘Zaštitt ćemo kiparske Turke’

Kritizirao je i nedavnu odluku SAD-a o ukidanju embarga na oružje Kipru te dodao kako je ukidanje embarga neobjašnjivo u smislu sadržaja i vremena.

Navodeći kako nedavni potez SAD-a “neće proći neodgovoreno”, Erdogan je obećao poduzeti sve korake u cilju zaštite kiparskih Turaka.

Osvrnuvši se na rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, kazao je kako će u četvrtak razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodao je kako predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski očekuje podršku u vezi s četiri regije u kojima su održani “referendumi” o pripajanju Rusiji.

Erdogan namjerava detaljno razgovarati s Putinom o tome.

‘Da nisu održali referendum…’

”Da barem nisu održali referendum, nego da smo radije ovaj problem mogli riješiti diplomatijom“, kazao je turski predsjednik.

Upitan o mogućem nuklearnom ratu između Rusije i Ukrajine, rekao je kako bi takav rat bio ”katastrofalan“.

“Cijena nuklearnog rata bi bila katastrofalna. Ne samo da se ne treba govoriti, nego niko ne bi trebao ni misliti o tome. Najispravniji korak bi bio ovo pitanje riješiti diplomatskim putem“, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada