Austrijska kontrola na granici sa Slovačkom zbog migranata

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner izjavio je kako ‘moramo reagirati prije nego što reagiraju šverceri’.

Naredne sedmice sastat će se čelnici Austrije, Mađarske i Srbije kako bi razgovarali o pitanju migracija (EPA)

Austrija je saopćila kako od ponoći sa srijede na četvrtak počinje provjere na svojim graničnim prijelazima sa Slovačkom, nakon slične odluke Češke, s ciljem da spreči ulazak migranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopćilo je kako su granične kontrole odgovor na raniju najavu Češke i kako im je cilj osigurati da trgovci ljudima ne koriste Austriju kao alternativu.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner izjavio je kako “moramo reagirati prije nego što reagiraju šverceri“, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Sastanci s Orbanom i Vučićem

Kancelar Karl Nehammer rekao je kako će se naredne sedmice sastati s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o pitanju migracija.

“Države to ne rade zbog sebe, već da se bore protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja i da smanje pritisak sa granica“, izjavio je Nehammer.

Austrija, Češka i Slovačka pripadaju bezviznoj šengenskoj zoni Evropske unije, u kojoj ljudi mogu normalno prelaziti granice bez provjere.

Međutim, privremene granične kontrole su više puta ponovo uspostavljane u prošlosti, bilo da bi se spriječilo širenje korona virusa u prvim danima pandemije ili kako bi se spriječilo da migranti uđu ilegalno.

Izvor: Agencije