Uragan Ian prijeti Floridi

Stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva napuštaju domove uoči udara uragana, koji donosi razorne vjetrove od 200 kilometara na sat i obilne padavine.

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride je pod naredbama o evakuaciji ili upozorenjima (EPA)

Stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva napuštaju domove prije dolaska uragana Ian, koji je na putu prema Floridi i očekuje se da će udariti o obalu u srijedu navečer, uz razorne vjetrove od 200 kilometara na sat i obilne padavine.

Oluja treće kategorije već je pogodila Kubu i prisilila stanovništvo na masovnu evakuaciju te prekinula opskrbu strujom stotinama hiljada ljudi.

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride je pod naredbama o evakuaciji ili upozorenjima.

Prema procjeni Nacionalnog centra za uragane, Ian bi najvjerovatnije trebao stići do obale južno od Tampe, u blizini Sarasote, gdje su kilometri pješčanih plaža i brojna odmarališta, omiljena među penzionerima i turistima.

Kuba ostala bez struje

Kuba je potpuno ostala bez struje nakon što je Ian pogodio zapadni dio otoka, a u mraku je ostalo oko 11 miliona ljudi, saopćila je vlada te karipske zemlje.

Šef kubanske elektroenergetske kompanije saopćio je na državnoj televiziji da je do nestanka struje došlo zbog kvara nacionalnog elektroenergetskog sistema.

Zvaničnici navode da je elektroenergetski sistem doživio totalni kolaps pošto se jedna od glavnih elektrana nije mogla ponovo uključiti u mrežu, prenosi BBC.

U uraganu su poginule dvije osobe, deseci hiljada su evakuirani a širom zemlje su oštećene brojne zgrade.

Izvor: Agencije