Ruske sankcije na tranzit gasa preko Ukrajine nova prijetnja Evropi

Ako Moskva realizuje prijetnju o sankcionisanju ukrajinske energetske kompanije Naftogas, jedna od posljednjih ruskih ruta za snabdijevanje Evrope gasom mogla bi da bude zatvorena.

Zbog detektovanih curenja gasa na gasovodu Sjeverni tok 1 ove nedjelje, malo je vjerovatno da će biti obnovljene isporuke preko te rute (EPA)

Ako Moskva realizuje prijetnju o sankcionisanju ukrajinske energetske kompanije Naftogas, jedna od posljednjih ruskih ruta za snabdijevanje Evrope gasom mogla bi da bude zatvorena, što bi pogoršalo energetsku krizu baš uoči početka zimske grijne sezone, ocjenjuje Reuters u analizi.

Naftogas je ranije ovog mjeseca pokrenuo novi arbitražni postupak protiv Gazproma, navodeći da ruska kompanija nije platila tranzitne takse za slanje svog gasa u Evropu gasovodima koji prolaze preko ukrajinske teritorije, prenosi Tanjug.

Gazprom je ove nedjelje odbacio sve tvrdnje, dodajući da bi Rusija mogla da uvede sankcije Naftogasu u slučaju da nastavi sudski postupak.

Potencijalnim sankcijama bi se Gazpromu zabranilo da plaća ukrajinske tranzitne takse, zbog čega bi, kažu analitičari, dotok ruskog gasa u Evropu preko te zemlje mogao da bude prekinut.

Jurij Vitrenko, glavni izvršni direktor Naftogasa, kaže da će kompanija bez obzira na sve nastaviti sa arbitražnim postupkom protiv Gazproma.

„Najgori scenario koji su evropske vlade pripremale cijelo ljeto postao bi stvarnost – a to je evropsko gasno tržište bez ruskog gasa. Tranzit kroz Ukrajinu je jedina ruta za isporuku ruskog gasa u Evropu koja se još uvijek koristi pored gasovoda Turski tok, koji opslužuje zemlje jugoistočne Evrope“, navodi Nataša Filding, šef sektora za cijene gasa u kompaniji Argus Media za zemlje EMEA.

Skočile holandske veleprodajne cijene gasa

Holandske veleprodajne cijene gasa, koje su evropski reper, skočile su u utorak nakon Gazpromove prijetnje sankcijama nastavljajući uspon danas za čak 13 posto, a od početka godine su porasle za oko 120 procenata, navodi britanska agencija.

Protok gasa preko mjerne stanice Sudža, jedinog operativnog ukrajinskog tranzitnog puta, trenutno iznosi oko 42 miliona kubnih metara dnevno.

Kijev je u maju suspendovao rutu preko stanice Sohranovka, kroz koju je dopremana skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine, navodeći kao razlog višu silu.

Zbog detektovanih curenja gasa na gasovodu Sjeverni tok 1 ove nedjelje, malo je vjerovatno da će biti obnovljene isporuke preko te rute, koje su prvo bile smanjene na 20 posto kapaciteta, a zatim i potpuno obustavljene prošlog mjeseca uz pozivanje Moskve na potrebu obavljanja redovonog održavanja, napominje Reuters.

Izvor: Agencije