Pentagon pozvao Grčku i Tursku na dijalog i da smanje tenzije

Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane rekao je kako nema informaciju da SAD održava bilo kakve vježbe na otocima u Egejskom moru.

Turska i Grčka su dva važna NATO partnera i pozivamo ih da nastave s konstruktivnim dijalogom, rekao je američki general (EPA)

Glasnogovornik američkog Pentagona Patrick Ryder pozvao je Tursku i Grčku na dijalog te dodao kako njegova zemlja nema nikakve vježbe u Egejskom moru.

Na konferenciji za novinare komentirao je protestnu notu koju je Ankara uputila Washingtonu u vezi s oklopnim vozilima američke proizvodnje koje je Grčka uputila na otoke u Egeju.

Novinar Anadolije upitao je za komentar na protestnu notu Grčkoj i SAD-u nakon što su na dva otoka nevojnog statusa upućena oklopna vozila.

Na pitanje da li na tom području SAD ima vježbe ili obuke te koji je američki odgovor na protest Turske, Ryder je kazao kako nema informacija da SAD tamo održava bilo kakve vježbe.

‘Turska važan NATO partner’

”Ako ćemo generalno govoriti, Turska i Grčka su dva važna NATO partnera i pozivamo ih da nastave s konstruktivnim dijalogom kako bi se smanjile potencijalne tenzije“, izjavio je američki general.

Upitan da komentira kritike Ankare SAD-u da doprinosi napetostima, rekao je da je sa aspekta bilateralnih odnosa Turska iznimno važan NATO partner.

“Nastavit ćemo blisko sarađivati s NATO partnerima, uključujući Tursku“, kazao je Ryder.

Izvor: Al Jazeera