Zabrinjavajuće otapanje švicarskih ledenjaka

Otapanje leda je ove godine bilo toliko ekstremno da je stijena, zatrpana hiljadu godina, ponovo izronila na jednom mjestu.

Više od polovice ledenjaka u Alpama nalazi se u Švicarskoj (EPA)

Švicarski ledenjaci zabilježili su najgoru stopu otapanja od početka mjerenja prije više od stoljeća – izgubili su šest posto preostalog volumena ove godine, odnosno gotovo dvostruko više od prethodnog rekorda iz 2003. godine.

Otapanje je ove godine bilo toliko ekstremno da je stijena, zatrpana oko 1.000 godina, ponovo izronila na jednom mjestu, dok su pronađena tijela, pa čak i olupina aviona nestalog na jednom dijelu Alpa prije nekoliko desetljeća.

Drugi mali ledenjaci gotovo su nestali, prenosi Hina.

‘Budućnost je već ovdje’

“Znali smo da će do ove situacije doći s klimatskim scenarijima, barem negdje u budućnosti”, rekao je za Reuters Matthias Huss, voditelj Švicarske mreže za praćenje ledenjaka (GLAMOS).

“I shvatajući da je budućnost već ovdje, upravo sada, ovo je možda bilo najviše iznenađujuće ili najšokantnije iskustvo ovog ljeta”, naglasio je.

Više od polovice ledenjaka u Alpama nalazi se u Švicarskoj, u kojoj temperature rastu otprilike dvostruko više od svjetskog prosjeka.

Naučnici na tom području, uključujući Hussa, bili su primorani obaviti hitne popravke na desecima lokacija na Alpama pošto je otapanje leda moglo pomaknuti njihove mjerne stupove i ugroziti njihove podatke.

Veliki gubici ove godine, koji su iznosili oko tri kubna kilometra leda, bili su rezultat vrlo niske količine zimskog snijega u kombinaciji s toplinskim valovima.

Mogu izgubiti 80 posto mase

Snježne padavine nadoknađuju led koji se otopi svakog ljeta i pomažu u zaštiti ledenjaka od daljnjeg otapanja reflektiranjem sunčeve svjetlosti natrag u atmosferu.

Ako emisije stakleničkih plinova nastave rasti, očekuje se da će alpski ledenjaci izgubiti više od 80 posto svoje sadašnje mase do 2100. godine.

Mnogi će nestati bez obzira na mjere koje se sada poduzimaju za smanjenje emisija, zahvaljujući globalnom zatopljenju koje je uzrokovano prošlim emisijama, pokazuje izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda iz 2019. godine.

Izvor: Agencije