Seul: Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete

Sjeverna Koreja ispalila je dvije balističke rakete u Istočno more, nekoliko dana nakon posljednjeg testa i uoči posjete američke potpredsjednice Južnoj Koreji.

Prvi nuklearni test Sjeverne Koreje od 2017. godine mogao bi se odviti između 16. oktobra i 7. novembra, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je dvije balističke rakete kratkog dometa prema istočnim obalama Južne Koreje, saopćila je južnokorejska vojska, tek nekoliko dana nakon posljednjeg testa i uoči posjete američke potpredsjednice Kamale Harris Južnoj Koreji.

I japanska obalna straža je potvrdila mogućnost lansiranja balističke rakete, prenoseći informaciju japanskog ministarstva odbrane te je pozvala brodove da budu na oprezu.

Ovo lansiranje je dio dosad neviđenog niza vojnih pokusa Pjongjanga ove godine.

Posjeta Kamale Harris

Američka potpredsjednica Kamala Harris treba u četvrtak doputovati u Seul u kratku posjetu tokom koje će obići demilitariziranu zonu između dvije Koreje.

Ove sedmice je brod na nuklearni pogon USS Ronald Reagan učestvovao u vojnim vježbama s južnokorejskom vojskom u vodama poluotoka.

Washington je glavni saveznik Seula na polju sigurnosti i oko 28.500 američkih vojnika je stacionirano u Južnoj Koreji.

Dvije zemlje odavno održavaju zajedničke vojne vježbe za koje tvrde da su isključivo odbrambene naravi, ali ih Sjeverna Koreja smatra pripremom za invaziju.

Nuklearni test

Prvi nuklearni test Sjeverne Koreje od 2017. godine mogao bi se odviti između 16. oktobra i 7. novembra, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap pozivajući se na zastupnike koje je o tome obavijestila Nacionalna obavještajna agencija.

Pripreme za nuklearno testiranje dovršene su u sjevernokorejskom pokusnom tunelu Punggye-ri, gdje je od 2006. do 2017. godine izvedeno šest podzemnih nuklearnih pokusa, objavila je južnokorejska novinska agencija.

Vrijeme testiranja vjerovatno će biti određeno događajima u Kini, glavnom savezniku Pjongjanga, te u Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem suparniku, navodi Yonhap.

‘Kina nastoji zadržati dosljedan stav’

“Ako Sjeverna Koreja provede nuklearni test, to bi moglo biti između 20. kongresa Komunističke partije Kine 16. oktobra i američkih izbora na sredini mandata 7. novembra, navela je Nacionalna obavještajna agencija”, rekao je novinskoj agenciji zastupnik Yoo Sang-bum.

Kina nastoji zadržati dosljedan stav kako bi održala stabilnost na Korejskom poluotoku, saopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, nakon što su južnokorejski mediji objavili da bi Sjeverna Koreja mogla izvršiti nuklearni test u narednim mjesecima.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je izjavio na redovnom brifingu za medije da bi sve relevantne strane trebale preduzeti konkretne akcije kako bi odgovorile na zabrinutost Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije