Njemačka neće zatvoriti preostale nuklearke

Ministar ekonomije i energetike privremeno poništava dugogodišnji plan Njemačke o zatvaranju preostalih nuklearnih elektrana do kraja godine.

Dva reaktora, Isar 2 u Bavarskoj i Neckarwestheim sjeverno od Stuttgarta, radit će do sredine aprila (EPA)

Njemački ministar ekonomije i energetike Robert Habeck izjavio je kako će ta država održati rad dvije od preostale tri nuklearne elektrane do aprila, kako bi spriječila potencijalnu nestašicu energije u narednim mjesecima.

Habeck privremeno poništava dugogodišnji plan Njemačke o zatvaranju preostalih nuklearnih elektrana do kraja godine, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ministar je rekao kako će dva reaktora, Isar 2 u Bavarskoj i Neckarwestheim sjeverno od Stuttgarta, raditi do sredine aprila.

Smanjenje dotoka ruskog plina

Ranije ovog mjeseca su zvaničnici naveli kako će se Njemačka držati svog plana zatvaranja preostalih nuklearnih elektrana ove godine, ali će zadržati mogućnost ponovnog aktiviranja dvije od njih u slučaju nestašice energije.

Kao i druge evropske zemlje, Njemačka se trudi osigurati električnu energiju tokom zime uprkos smanjenju dotoka prirodnog plina iz Rusije zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Agencije