Nastavljaju se noćni protesti u Iranu uprkos represiji

Uprkos međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad demonstrantima, vlast i dalje grubo postupa s njima, nazivajući ih ‘pobunjenicima’, koji ‘nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini’.

Mahsa Amini preminula je nakon hapšenja (Reuters/Ilustracija)

Iranci su 12. noć zaredom izašli na ulice u više gradova kako bi protestirali protiv smrti mlade žene koju je uhapsila policija za moral, uprkos njihovom nasilnom gušenju, u kojem su poginuli deseci ljudi.

Uprkos međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad demonstrantima, vlast i dalje grubo postupa s njima, nazivajući ih “pobunjenicima”, koji “nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Protesti se održavaju svako veče od 16. septembra, kada je 22-godišnja Iranka Mahsa Amini umrla u bolnici tri dana nakon što je u Teheranu uhapšena zbog nepoštovanja strogih pravila odijevanja po kojima žene u Iranu u javnosti moraju pokrivati glavu.

Protesti u nizu gradova

Opoziciona glasila sa sjedištem u inostranstvu pišu da su se protesti nastavili u utorak navečer u nizu gradova.

No, aktivisti su rekli da je slanje snimaka sve teže zbog poremećaja internetskih veza.

U Sanandaju, upravnom središtu pokrajine Kurdistan, na sjeverozapadu zemlje, gdje je rođena Mahsa Amini, žene su viđene kako skidaju marame sa glava dok muškarac pali transparent s fotografijom vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija u Chirazu, objavio je Iran International TV sa sjedištem u Londonu.

Izvor: Agencije