Revolucionarna garda izvela napad dronovima na Kurde

Smatra se da su napadi odgovor na tekuće proteste koji uznemiravaju Iran zbog smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini kurdskog porijekla.

Mahsa Amini pala je u komu i umrla nakon što ju je prošle sedmice u Teheranu uhapsila policija za moral (Reuters)

Iranska Revolucionarna garda izvela je raketne udare i napade bespilotnim letjelicama na kurdsku regiju na sjeveru te zemlje, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Iran je okrivio naoružane iranske kurdske disidente za umiješanost u tekuće nemire u zemlji, posebno na sjeverozapadu, gdje živi većina od oko 10 miliona iranskih Kurda, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Soran Nuri, član Demokratske partije iranskog Kurdistana, izjavio je da je napad bio skoncentrisan na grad Koja, oko 60 kilometara istočno od Erbila, prenosi AP.

Nuri navodi da su u napadu, koji i dalje traje, gađani vojni kamp, kuće, uredi i drugi objekti.

Veliki protesti širom Irana

U subotu i ponedeljak je Revolucionarna garda je izvela niz artiljerijskih udara i napada bespilotnim letjelicama na kurdske položaje.

Smatra se da je to odgovor na tekuće proteste koji uznemiravaju Iran zbog smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini kurdskog porijekla, navodi AP.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda pozvao je Iran da se uzdrži od upotrebe “nepotrebne ili nesrazmjerne sile” protiv demonstranata.

Mahsa Amini, djevojka iz iranske pokrajine Kurdistan, u pritvoru je pala u komu i umrla u Teheranu prošle sedmice, nakon što ju je uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja marame.

Njena smrt je izazvala je velike proteste na iranskim ulicama, prve od kako su vlasti ugušile proteste protiv povećanja cijena benzina 2019. godine.

Izvor: Agencije