Vladin plan o nižim porezima za bogate okrenuo Britance laburistima

Najavljeno sniženje poreza izazvalo je veliki otpor i među konzervativcima, pa samo 19 posto ispitanika smatra da je prijedlog budžeta ‘pravedan’, pokazala je anketa,

Ministar finansija Kwasi Kwarteng predstavio je plan koji predviđa najveće sniženje poreza u historiji (EPA)

Britanska Laburistička stranka zabilježila je u anketi najveće vodstvo u odnosu na vladajuću Konzervativnu stranku u više od 20 godina, a glavni je razlog vladin prijedlog o smanjenju poreza bogatima.

Ministar finansija Kwasi Kwarteng predstavio je prošle sedmice plan koji predviđa najveće sniženje poreza u historiji, ukidanje limita za bonuse bankara i veliko zaduživanje, uzvitlavši prašinu na tržištima i pritisnuvši kurs funte.

Ni građani nisu zadovoljni, ako je suditi po anketi YouGova, piše The Times, prenosi Hina.

Najveća razlika od 2001. godine

Udio ispitanika koji podržavaju opozicione laburiste u anketi 17 bodova je veći od onog konzervativaca, što je najveća razlika od 2001. godine i mandata Tonyja Blaira, prenosi Reuters.

Najavljeno sniženje poreza izazvalo je veliki otpor čak i među konzervativcima, pokazala je anketa, pa tako samo 19 posto ispitanika smatra da je Kwartengov prijedlog budžeta “pravedan”, najmanje od kako je YouGov počeo postavljati to pitanje 2010. godine.

Šef laburista Keir Starmer planira u utorak napasti plan premijerke Liz Truss za ekonomiju i poručiti da će laburisti, umjesto da snižavaju poreze bogatima, otvarati radna mjesta, poboljšati obrazovanje radnika i uhvatiti se ukoštac s klimatskim promjenama.

Izvor: Agencije