Svijet sa zebnjom prati nuklearne prijetnje: Ukrajinu čeka odlučujući dan

Guterres je pozvao da se okonča “era nuklearne ucjene”, apelirajući na sve zemlje da smanje napetosti i uklone nuklearnu prijetnju.

Ruska zastava podignuta ispred uništene zgrade u ukrajinskom gradu Mariupolju (AA)

Kremlj je priznao da je napravio greške prilikom mobilizacije stotina hiljada rezervista i obećao je da će ih ispraviti, dok je danas referenduma o pripajanju ukrajinskih teritorija pod kontrolom Rusije Ruskoj Federaciji ušao u svoj posljednji dan.

Kremlj je dosada negirao da je donio odluku o zatvaranju kopnenih granica, gdje je primjetan veliki broj ljudi koji bježe od djelomične mobilizacije koja izaziva kontroverze u zemlji i inostranstvu.

U isto vrijeme, demonstracije protiv odluke o djelomičnoj mobilizaciji eskaliraju u više ruskih regija, uključujući Dagestan i Sibir.

Uporedo s tim, ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je kako je bitno da Zapad poštuje Rusiju, što je izjavio prilikom susreta s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u ljetovalištu u Sočiju.

Sa svoje strane, bjeloruski predsjednik je rekao, tokom sastanka, da njegova zemlja i Rusija neće tolerirati poniženje od zapadnih zemalja, kako je to opisao.

Ruska novinska agencija RIA Novosti citirala je bjeloruskog ministra vanjskih poslova Vladimira MacKaya koji je rekao da su sve mogućnosti pred njegovom zemljom otvorene, uključujući opremanje aviona nuklearnim oružjem.

Bjeloruski ministar je dodao da će njegova zemlja trebati sigurnosne garancije u slučaju sklapanja mirovnih sporazuma između Moskve i Kijeva.

Nuklearne prijetnje

U Washingtonu, glasnogovornica Bijele kuće Karen Jean-Pierre rekla je da Washington u ovom trenutku ne vidi nikakav razlog za prilagodbu trenutnog statusa svojih nuklearnih snaga, unatoč tome što njena država ozbiljno shvata nuklearne prijetnje Rusije.

Sa svoje strane, glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da nema pobjednika u nuklearnom ratu koji bi mogao izbiti.

“Sada, desetljećima nakon pada Berlinskog zida, ponovno možemo čuti zveckanje nuklearnih sablji”, dodao je Guterres tokom posebne sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda posvećene raspravi o pitanju nuklearnog razoružanja, kako je prenijela službena stranica Ujedinjenih naroda na arapskom jeziku.

Guterres je pozvao da se okonča “era nuklearne ucjene”, apelirajući na sve zemlje da smanje napetosti i uklone nuklearnu prijetnju.

U istom kontekstu, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi pozvao je da se ulože dodatni napori kako bi se izbjegla nuklearna katastrofa u Ukrajini.

Tokom otvaranja godišnje generalne konferencije IAEA-e u sjedištu agencije u Beču, Grossi je izrazio zabrinutost zbog situacije u Ukrajini, istaknuvši potrebu zaustavljanja rata kako bi se izbjegla nuklearna katastrofa.

Referendum

Referendum o pripajanju četiri regije pod kontrolom ruskih snaga u Ukrajini Ruskoj Federaciji ušao je u svoj posljednji dan.

Proruska Centralna izborna komisija u Lugansku saopćila je da su ukrajinske snage u ponedjeljak bombardirale centar za referendum o pripajanju Rusiji u gradu Rubizhne, ali da nisu zabilježena ranjavanja ili štete na referendumskim dokumentima i papirima.

Dopisnik Al Jazeere iz regije Donbas također je izvijestio da su područja pod kontrolom ukrajinskih snaga bila izložena ruskom bombardiranju, pri čemu je nanesena šteta dijelovima Državne bolnice u gradu Toretsku.

Glasnogovornica Bijele kuće rekla je da njena zemlja neće priznati teritorije na kojima Rusija održava referendume, i tretirat će ih isključivo kao ukrajinsku teritoriju.

U izjavama prilikom redovnog obraćanja medijima, Jean-Pierre je dodala da su Washington i njegovi saveznici spremni nametnuti Rusiji nove i ozbiljne ekonomske troškove ako nastavi s mjerama za pripajanje tih teritorija sebi.

Važno je napomenuti da je u petak počeo referendum o pripajanju Rusiji, koji traje pet dana, u regijama Donjeck i Lugansk, kao i u regijama Herson i Zaporožje.

Napadi

Što se tiče dešavanja na terenu, ruski mediji su saopćili da je najmanje jedna osoba ubijena, a više ih je ranjeno u ukrajinskom raketnom napadu na središte grada Herson (južna Ukrajina).

Mediji dodaju da je ukrajinsko bombardiranje grada izvedeno američkim lanserima projektila “HIMARS”.

Grad Mikolajiv, na jugu zemlje, gotovo svakodnevno svjedoči raketnim napadima, zbog svoje blizine liniji sukoba s područjima pod kontrolom Rusije u Hersonu.

Sa svoje strane, Operativna južna komanda ukrajinske vojske saopćila je da je ubijeno 17 ruskih vojnika, dok su ukrajinske snage izvele 140 napada na južnom  frontu.

Vladislav Nazarov, glasnogovornik komande u južnoj operativnoj zoni, rekao je da su snage njegove zemlje bombardirale most Kakhovk i komandni centar u oblasti Berislav u Hersonu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je vojnu situaciju u regiji Donjeck (istočna Ukrajina) kao tešku i rekao da je to “prvi cilj” zemlje jer je to i prvi cilj Rusije.

Zelenski je rekao, u svom večernjem obraćanju, da je “situacija u regiji Donjeck vrlo opasna… Činimo sve što možemo da obuzdamo aktivnost neprijatelja. To je sada naš prvi cilj jer je Donbas još uvijek prva meta okupatora.”

Izvor: Al Jazeera i agencije