Slovačka odobrila ulazak Švedske i Finske u NATO

Nakon što je Slovačka ratificirala pristupanje ove dvije zemlje, samo Mađarska i Turska bi još trebale dati saglasnost za proširenje NATO-a.

Vlada premijera Eduarda Hegera snažno podržava Ukrajinu od početka ruske invazije (EPA)

Parlament Slovačke danas je ratificirao ulazak Finske i Švedske u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO), prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ove dvije skandinavske države su ove godine zatražile da se pridruže NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, podsjeća britanska agencija.

Dogovor sa Ankarom

Nakon što je Slovačka ratificirala pristupanje ove dvije zemlje Alijansa, samo Mađarska i Turska bi još trebaju dati saglasnost za proširenje NATO-a.

Ankara je bila protiv pristupanja dvije nordijske države uz optužbe da su Švedska i Finska uvele Turskoj embargo na oružje i podržavaju grupe koje turske vlasti smatraju terorističkim.

Ipak na ljetošnjem samitu NATO-a u Madridu ove tri države su potpisale sporazum o ukidanju veta Ankare u zamjenu za obećanja Švedske i Finske da će se boriti protiv terorizma i uz upozorenje Turske da će blokirati kandidature za članstvo ako obećanja ne budu ispunjena.

Podrška javnosti

U Parlamentu Slovačke od 150 zastupnika danas je 126 podržalo ulazak Finske, a 124 pristupanje Švedske.

Dok sjevernoatlantska alijansa jača svoje istočno krilo, Slovačka, koja se graniči sa Ukrajinom, pristala je biti domaćin borbenoj grupi NATO-a, a Vlada premijera Eduarda Hegera snažno podržava Ukrajinu od početka ruske invazije.

Međutim, podrška slovačke javnosti nije tako izričita, pokazali su rezultati ankete koja je provedena u septembru, a prema kojima neznatna većina podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom.

Izvor: Agencije