Hiljade Rusa čekaju satima da pređu u Mongoliju

Rusi, po sopstvenom svjedočnenju, čekaju u redovima i do 16 sati kako bi prešli u Mongoliju, jer im je to ‘jedini izbor’ nakon što je Vladimir Putin najavio ‘djelimičnu mobilizaciju’.

Mnogi Rusi odlaze u susjedne zemlje kako bi izbjegli mobilizaciju za rat u Ukrajini (Reuters)

Hiljade ruskih državljana čeka više sati da pređe u susjednu Mongoliju, u pokušaju da izbjegnu mobilizaciju za rat u Ukrajini, što pojačava pritisak na Vladu u Ulaanbaataru koja želi ostati distancirana od ovog sukoba.

Rusi, po sopstvenom svjedočnenju, čekaju u redovima i do 16 sati kako bi prešli u Mongoliju, na graničnom prelazu Kjahta.

Neki od njih su izjavili za Reuters da im je to “jedini izbor” nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio “djelimičnu mobilizaciju” 300.000 rezervista, prenosi Tanjug.

Vlasnik pansiona u glavnom gradu Ulaanbaataru kazao je britanskoj agenciji da su sve raspoložive kapacitete u njegovom objektu popunili ruski državljani, od kada je u Rusiji proglašena mobilizacija, i da je već morao odbiti desetke novih zahtijeva za smještaj.

“Želim im pomoći, veoma je teško. Sada pronalaze posao u građevinarstvu ili poljoprivredi, pa imaju šta raditi dok su ovdje”, rekao je on.

Neutralan stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Jedan novopridošli gost, koji se predstavio kao Aleksej, kazao je za Reuers da je prešao u Mongoliju prošlog vikenda, ostavljajući u Rusiji ženu i troje djece.

Četrfesetogodišnji Aleksej, po zanimanju građevinski radnik, kaže da planira ostati u Mongoliji dok se situacija u Rusiji ne popravi i ističe da će uraditi sve što je potrebno da izbjegne rat.

Mongolija, koja je gotovo u potpunosti zavisna od ruske nafte i plina, zvanično ima neutralan stav vezano za ukrajinski sukob.

Rusija je u pregovorima o novom infrastrukturnom projektu za isporuku plina Kini preko Mongolije.

Prošlog mjeseca se mongolski predsjednik Ukhnaagiin Khurelsukh sastao u Uzbekistanu s Putinom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi razgovarali o planovima u vezi plinovoda, čija će izgradnja početi u roku od dvije godine.

Izvor: Agencije