Erdogan: Teroristi su prihvaćeni u gotovo svim zemljama Evrope

Očekujemo da sve zemlje, a posebno naši susjedi, preduzmu potrebne mjere protiv terorističkih organizacija, poručio je turski predsjednik.

Svim srcem želimo mir i spokoj, rekao je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u utorak evropske i zapadne zemlje koje štite “terorističke” organizacije, uključujući Radničku partiju Kurdistana (PKK) i pokret imama Fethulhaha Gulena, koji se nalazi u egzilu u SAD-u

“Dok uništavamo gnijezda terora, članovi terorističkih organizacija otvoreno su za sebe postavljali kampove u nekim drugim zemljama. Ubice koje su prolile krv naših građana su prihvaćene u gotovo svim zemljama Evrope, a posebno u kampu Lavrion u Grčkoj. Oni tamo mogu slobodno šetati“, rekao je on na skupu u sjedištu vladajuće turske Partije pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari.

Ove Erdoganove izjave uslijedile su dan nakon što je jedan policajac ubijen, a drugi povrijeđen u napadu PKK-a na policijsku stanicu u južnoj turskoj provinciji Mersin, prenosi Anadolija.

“Teroristi predstavljaju prijetnju miru i sigurnosti i zapadnih zemalja koje štite terorističke grupe“, upozorio je i dodao kako očekuje da sve zemlje, a posebno turski susjedi, “preduzmu neophodne mjere protiv terorističkih organizacija”.

‘Naša moć daleko je iznad njih’

O vojnim aktivnostima Grčke Erdogan je kazao da “Turska vrlo dobro zna namjere onih koji su provocirali Atinu”.

“Oružje nagomilano u Zapadnoj Trakiji i na otocima za nas ne znači ništa, jer je naša moć daleko iznad njih, ali podsjećamo vas da ovo znači prikrivena okupacija“, poručio je.

Erdogan je rekao da Turska ne želi da Egejsko i Sredozemno more budu zamućeni ljudskom krvlju, suzama ili neprijateljstvom.

“Svim srcem želimo mir i spokoj“, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada