Američka obalna straža uočila ruske i kineske ratne brodove kod Aljaske

Kineska krstarica s navođenim projektilima plovila je s još dva kineska i četiri ruska broda, navode američki zvaničnici.

Ovo nije prvi put da su brodovi kineske mornarice doplovili blizu voda Aljaske (US Coast Guard District 17/AP)

Brod američke Obalne straže u rutinskoj patroli Beringovim morem kod Aljaske izvijestio je o susretu s kineskom krstaricom s navođenim projektilima, za koju je kasnije otkriveno da je putovala s još dva broda kineske i četiri broda ruske mornarice.

Kineska krstarica “Renhai CG 101” primijećena je 138 kilometara sjeverno od aljaskog otoka Kiska, a uočio ju je američki brod “Cutter Kimball” tokom patrole 19. septembra, tvrdi američka Obalna straža.

Kasnije su primijećena još dva kineska i četiri ruska broda, među kojima je bio i razarač, kako se kreću “u jednoj formaciji s ‘Renhaiem’, kao kombinirana akcijska grupa koja djeluje u američkoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni [EEZ]”, saopćila je Obalna straža.

Posada “Cutter Kimballa”, 127-metarskog broda s bazom u Havajima, javio je kako su kineski i ruski brodovi kasnije prekinuli formaciju grupe – što je dogovor za taktičke misije – i razišli se.

Zračnu podršku obalnoj straži pružao je avion C-130.

“Iako je ta formacija djelovala u skladu s međunarodnim pravilima i normama, moramo biti sigurni da nema smetnji za američke interese u pomorskom okruženju oko Aljaske“, rekao je Nathan Moore, komandant 17. oblasti američke Obalne straže, prenosi Fena.

Ruski i kineski interes za Arktik

Ovaj događaj je zabilježen samo mjesec nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio na kineski interes za Arktik i sve veću vojnu industriju koju Rusija tamo razvija.

Rekao je da je Rusija uspostavila novu Arktičku komandu i otvorila stotine novih i bivših arktičkih vojnih lokacija iz sovjetske ere, uključujući dubokovodne luke i aerodrome.

“Kina se proglasila državom koja ‘graniči s Arktikom’ i planira izgraditi najveći ledolomac na svijetu. Peking i Moskva također su se obavezali intenzivirati saradnju na Arktiku. To je dio produbljivanja strateškog partnerstva koje dovodi u pitanje naše vrijednosti i interese“, naglasio je Stoltenberg tokom posjete sjeveru Kanade.

Ovo nije prvi put da su brodovi kineske mornarice doplovili blizu voda Aljaske.

U septembru 2021. godine je Obalna straža u Beringovom moru i sjevernom Tihom okeanu naišla na kineske brodove oko 80 kilometara od Aleutskih otoka.

Izvor: Al Jazeera i agencije