Trideset pritvorenih Palestinaca počeli štrajk glađu

Pritvorenici tvrde da njihov ukupni boravak u pritvoru iznosi 200 godina, bez optužbi i suđenja.

U administrativnom pritvoru u Izraelu trenutno su 743 Palestinca (Reuters)

Trideset palestinskih političkih zatvorenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima stupili su u štrajk glađu, iz protesta prema administrativnom pritvoru, odnosno boravku u pritvoru bez optužbi i suđenja.

Izraelski zvaničnici koriste tu opskurnu pravnu praksu već više od pola stoljeća, temeljeći je na tajnim dokazima, a koja im omogućava da drže ljude iza rešetaka bez suđenja na neodređeni period.

Tokom tog perioda pritvorenicima pristup nemaju ni njihovi advokati.

Izrael tvrdi da je ta politika neophodna iz sigurnosih razloga i da vladi omogućava da drži “opasne osumnjičenike“ bez otkrivanja obavještajnih podataka.

Amnesty International administrativnu politiku pritvora opisuje kao “okrutnu i nepravednu praksu, koja pomaže očuvanju izraelskog sistema aparthejda prema Palestincima“.

Ukupno 4.650 zatvorenih Palestinaca

Trideset pritvorenika objavili su saopćenje u kojem piše da njihov ukupni boravak u pritvoru iznosi 200 godina, prema Samodounu, Mreži solidarnosti palestinskih zatvorenika.

“Stotine godina, tokom kojih nas je okupacija spriječila da zagrlimo svoje porodice ili vidimo svoju djecu dok su se rađala ili odrastala. Nikada im nismo slavili rođendane, niti ih ispratili na njihov prvi školski dan”, piše u saopćenju.

U administrativnom pritvoru u Izraelu trenutno su 743 Palestinca, od ukupno 4.650 Palestinaca koji su iza rešetaka, navodi Addameer, palestinska grupa za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada