Prigožin priznao da je osnovao vojnu kompaniju Wagner

Grupa Wagner, koju čine veterani ruskih oružanih snaga, borila se, između ostalog, u Libiji, Siriji, Centralnoafrickoj Republici i Maliju.

Jevgenij Prigožin je sankcioniran na Zapadu zbog uloge u Wagneru (Reuters)

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin izjavio je u ponedjeljak da je on 2014. godine osnovao privatnu vojnu kompaniju Wagner.

Ovo je prvi put da je Prigožin javno potvrdio da je povezan s grupom Wagner, što je ranije negirao, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Grupa Wagner, koju čine veterani ruskih oružanih snaga, borila se, između ostalog, u Libiji, Siriji, Centralnoafrickoj Republici i Maliju.

Služba za medije Prigožinove firme za ketering, Konkord, objavila je njegovu izjavu na društvenoj mreži VKontakte, kao odgovor na zahtjev za komentar zašto je prestao poricati svoje veze s Wagnerom.

‘Rođena je grupa rodoljuba’

“Sam sam očistio staro oružje, sam sam sredio pancire i našao specijaliste koji bi mi u tome mogli pomoći. Od tog trenutka, 1. maja 2014. godine, rođena je grupa rodoljuba, koja je kasnije dobila naziv Wagner bataljon”, rekao je Prigožin.

Istakao je da je ponosan što je uspio odbraniti njihovo pravo da zaštite interese svoje zemlje.

Prigožin, poznat kao “Putinov kuhar”, zbog ugovora između Kremlja i njegove kompanije za ketering, sankcioniran je na Zapadu zbog uloge u Wagneru.

Izvor: Agencije