Počele pomorske vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

U vježbama učestvuje više od 20 brodova, uključujući američki nosač aviona na nuklearni pogon ‘USS Ronald Regan’, krstarice i razarače.

Američki nosač aviona 'USS Ronald Reagan' u luci u Busanu (EPA)

Američki i južnokorejski vojni brodovi počeli su u ponedjeljak vježbe na istočnoj obali Korejskog poluotoka, u prvim takvim manevrima u posljednjih pet godina, dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu kao moguću reakciju na tu vježbu.

U vježbama učestvuje više od 20 američkih i južnokorejskih vojnih brodova, uključujući američki nosač aviona na nuklearni pogon “USS Ronald Reagan”, američke i južnokorejske krstarice i američke razarače.

Cilj četverodnevnih vježbi je da pokažu odlučnost dvije države da odgovore na provokacije Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Odgovor na nuklearne probe Pjongjanga

To su prve zajedničke vježbe Washingtona i Seula od 2017. godine, kada je Amerika poslala tri nosača aviona, uključujući “USS Ronald Reagan”, kao odgovor na nuklearne i raketne probe Pjongjanga.

Sjeverna Koreja bi mogla narednih dana ispaliti još balističkih raketa, jer vježbe SAD-a i Južne Koreje vidi kao prijetnju.

Sjeverna Koreja je od početka godine izvela neuobičajeno veliki broj raketnih proba, a ovog mjeseca je usvojila zakon koji omogućava korištenje nuklearnog oružja u određenim situacijama.

Izvor: Agencije