Patrijah Kiril: Rusi koji poginu u Ukrajini biće očišćeni od grijehova

Izjava vjerskog vođe uslijedila je nekoliko dana nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio mobilizaciju, prvu od Drugog svjetskog rata.

Patrijarh Kiril je jedan od glavnih podržavatelja agresije na Ukrajinu (EPA)

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Patrijarh Kiril rekao je da će ruski vojnici koji poginu u borbama protiv Ukrajine biti “očišćeni od svih grijehova”, prenosi Tanjug.

Izjava vjerskog vođe uslijedila je nekoliko dana nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio mobilizaciju, prvu od Drugog svjetskog rata, prenosi Reuters.

Kiril je ranije kritikovao one koji se protive ratu i pozvao Ruse da se ujedine oko Kremlja.

Britanska agencija ocjenjuje da je Kiril jedan od ključnih Putinovih saveznika i pobornik rata u Ukrajini.

„Mnogi umiru na poljima međusobne borbe“, rekao je Kiril (75) u svom prvom nedjeljnom obraćanju od Putinovog potpisivanja ukaza o djelimičnoj mobilizaciji.

Papa Franjo protiv rata u Ukrajini

Patrijarh je dodao da se Crkva moli da se borbe što prije završe, kako bi “što manje braće poginulo u ovom bratoubilačkom sukobu”.

Ruski zvaničnici su poručili da će djelimična mobilizacija obuhvatiti oko 300.000 dodatnih vojnika i da će pozvati rezerviste koji imaju vojno iskustvo.

Kirilova podrška ratu u Ukrajini produbila je jaz između Ruske pravoslavne crkve i hrišćanskih crkava širom svijeta, navodi Reuters.

Poglavar Katoličke crkve Papa Franjo jedan je od glasnih protivnika rata i do sada je u više navrata kritikovao Kirilov stav.

Papa je u govoru ranije ovog mjeseca izjavio da Bog ne podržava rat, podsjeća britanska agencija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada