Konferencija IAEA: Zaštitna zona jedino rješenje krize s nuklearkom Zaporožje

Predstavnici iz 175 država članica Međunarodne agencije za atomsku energiju na Generalnoj konferenciji u Beču će se posvetiti širokom spektru tema.

Ako se nešto desi u Zaporožju, bit ćemo sami krivi zbog nedjelovanja, tvrdi Rafael Grossi (EPA)

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) održava se u vrijeme kada se suočavamo s kombinacijom izazova, koju čine rat, energetske kriza i kriza snabdijevanja namirnicama, koja je pred nama, izjavio je u ponedjeljak generalni direktor ove agencije Ujedinjenih naroda Rafael Grossi.

“Znamo da u mnogim stvarima koje radimo imamo mogućnost pozitivno utjecati na izazove. Prioritet izazova s kojima se suočavamo je svakako rat u Ukrajini, koji mora stati“, podvukao je on obraćajući se delegatima zemalja članice IAEA u Beču.

Istakao je da se mora učiniti sve da se spriječi nuklearni akcident, koji bi samo povećao patnju građana.

Podsjetio je da je bio nedavno u Zaporožju, gdje je sa svojim timom obišao nuklearnu elektranu koja se nalazi pod pabljom.

“Ako se nešto desi tamo, bit ćemo sami krivi zbog nedjelovanja, jer imamo plan na stolu“, poručio je.

Fokus na Ukrajini, Bliskom istoku i S. Koreji

Grossi je prenio da je prošle sedmice počeo konsultacije s predstavnicima Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zaštitne zone oko nuklearke u Zaporožju.

“Samo uspostavljanje zaštitne zone će omogućiti stabilizaciju situacije“, podvukao je.

U bječkom sedištu UN-a, na Generalnoj konferenciji IAEA-a, predstavnici 175 država članica do 30. septembra posvetit će se širokom spektru tema, a fokus je svakako na ratu u Ukrajini i nuklearnom programu Irana, prenosi Tanjug.

Tako će biti razmotren izvještaj za prošlu godinu, ali vodit će se i razgovori o budžetu za 2023. godinu, u cilju jačanja aktivnosti vezanih za nuklearnu nauku, tehnologiju.

Bit će riječi o jačanju efektivnosti i poboljšanju rada agencije u oblasti nuklearne sigurnosti i nuklearnih aktivnosti.

Kada je riječ o nuklearnoj sigurnosti, fokus će biti na Ukrajini, ali i na Bliskom istoku i Sjevernoj Koreji.

Rafael Grossi je nedavno ukazao da agencija Svjetske organizacije pokriva brojne oblasti – od klimatskih promjena, do sigurnosti namirnica.

Protiv zloupotrebe nuklearne energije

Podnijet će izvještaj o radu i postignućima IAEA u protekloj godini.

IAEA služi kao međuvladin forum za naučnu i tehničku saradnju u miroljubivom korištenju nuklearne tehnologije i nuklearne energije širom svijeta.

Projekti organizacije podstiču razvoj miroljubivih primjena nuklearne energije, nauke i tehnologije te nude međunarodne mjere zaštite protiv zloupotrebe nuklearne tehnologije i njenog otpada.

Dodatno, provode mjere nuklearne zaštite i sigurnosne standarde i njihovu primjenu.

Nakon granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, ekspertski tim IAEA obišao je nuklearku i analizirao stanje.

Također prati da se nuklearna energija ne koristi u vojne svrhe.

Izvor: Agencije