Američki kolumnista: Kako postupati s ranjenim Putinom?

Washington se nada da će, da bi se izašlo iz krize, biti moguće uvjeriti Rusiju i Ukrajinu da pregovaraju, piše David Brooks u ‘New York Timesu’.

SAD se nada da će Vladimir Putin doći do zaključka da je pregovaranje njegova najbolja opcija (EPA)

Američki kolumnista David Brooks naglasio je, u članku u američkim dnevnim novinama New York Times, da se Sjedinjene Američke Države nadaju da će, kako bi se izašlo iz uskog grla ukrajinske krize, biti moguće uvjeriti rusku i ukrajinsku strana da pregovaraju.

Smatraju to jedinim rješenjem za završetak rata u kojem ruski predsjednik Vladimir Putin neće prihvatiti da se pojavi kao slaba strana.

Brooks je napisao da se Washington nada da će Putin na kraju napraviti pregled svojih troškova i koristi od rata protiv Ukrajine te doći do zaključka da je pregovaranje njegova najbolja opcija.

Također se nada da će Ukrajinci razmotriti detalje rata i koliko je on do sada koštao.

Shvatiti će da je, unatoč njihovim pobjedama, gotovo nemoguće fizički protjerati ruske snage koje su učvrstile položaje u istočnoj Ukrajini, a zatim će i oni shvatiti da je rješenje u pregovorima.

‘Putin je sada kao ranjeni tigar’

Ako sve strane preispitaju svoje računice, naglasio je američki kolumnista, u tom slučaju se može postići regionalno rješenje, koje vraća stabilnost u regiju na temelju poštivanja pravila međunarodnih odnosa.

Napominje da mnogi elementi zapadnog strateškog razmišljanja ignoriraju same Ukrajince i ono što oni žele.

Brooks je Putina opisao kao “ranjenog tigra”, koji je odlučio pokazati svijetu da je njegova strategija u ovom kontekstu eskalacija, znajući da mu snaga slabi.

U posljednjem govoru naglasio je da je rat u Ukrajini odbrambena mjera protiv zapadnih sila, koje žele podijeliti i uništiti Rusiju.

Upozorio je da Krim smatra dijelom Rusije i svaki napad na njega smatrat će se napadom na Rusiju, što iziskuje upotrebu svog oružja koje njegova zemlja ima, aludirajući na nuklearno oružje.

To se događa unatoč činjenici da je između 80.000 i 110.000 ruskih vojnika, navodi autor, ubijeno ili ranjeno tokom proteklih sedam mjeseci.

Rusija je izgubila 50 posto svojih tenkova i veliki dio vojnih vozila te pretrpjela velike gubitke u borbenim avionima.

U proteklim sedmicama većina ruskih snaga je bila ili u defanzivi ili u povlačenju.

Prema autoru, američki dužnosnici proučavaju sve scenarije eskalacije kojima bi Putin mogao pribjeći, uključujući bombardiranje američkih objekata u Poljskoj ili drugdje u srednjoj Evropi.

‘Na pomolu je rasplamsavanje rata’

Mogao bi čak bombardirati američke satelite u svemiru ili koristiti taktičko nuklearno oružje, s namjerom da zastraši zapadne zemlje da prestanu pružati svaku podršku Ukrajini.

Izgleda da je na pomolu rasplamsavanje rata, pojašnjava, budući da će SAD nastaviti pružati podršku Ukrajini, iako “polako”, kako bi porazio Ruse.

Putin se, pak, priprema gurnuti 300.000 novih ruskih vojnika u rat koji melje sve pred sobom.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Putina da ne koristi nuklearno oružje u Ukrajini i obećao da će odlučno odgovoriti, ne pojašnjavajući moguće scenarije za navodni američki odgovor.

Američki mediji su ranije potvrdili da je Washington “putem privatnih komunikacija” upozoravao Moskvu na posljedice upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera