Al-Qaradawi: Aktivista protiv kolonijalizma, protivnik Sisija, tumač islama u modernom dobu

Često je govorio o problemima modernih vremena, o svemu od ‘dozvoljenim stvarima u odnosima do izbora, demokratije i pitanja socijalne pravde’.

Al-Qaradawiju je u odsustvu suđeno u Egiptu i bio je osuđen na smrt (EPA)

Šeik Yusuf al-Qaradawi, jedan od najutjecajnijih vjerskih učenjaka sunitskog muslimanskog svijeta je preminuo, potvrđeno je na njegovom zvaničnom Twitter profilu. Al-Qaradawi, Egipćanin koji je živio u Kataru, bio je predsjednik Međunarodne unije muslimanskih učenjaka i duhovni vođa Muslimanske braće. Imao je 96 godina u trenutku smrti.

Često je gostovao u programu Al Jazeere na arapskom jeziku i govorio o vjerskim pitanjima, a vodio je popularni TV program “Šerijat i život“ gdje je primao pozive iz cijelog muslimanskog svijeta, tumačio teološka pitanja i nudio savjete na teme koje su varirale od globalne politike do mondenskih strana svakodnevnog života.

Bio je glasan kritičar puča kojim je 2013. svrgnut Mohamed Mursi, prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta. Mursi je bio član Muslimanske braće prije nego je postao predsjednik i taj pokret mu je davao podršku.

Al-Qaradawi se nije mogao vratiti u Egipat nakon svrgavanja Mursija zbog njegovog protivljenja predsjedniku Egipta Abdel Fattahu el-Sisiju. Vjerski lider je ranije bio u egzilu iz Egipta prije revolucije 2011. u kojoj je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.

Osuđen na smrt

Muslimanska braća, pokret osnovan u Egiptu koji ima ogranke širom svijeta, imali su značajnu ulogu u ustanku 2011. koji je potresao Bliski istok i doveo do protesta u nekoliko država širom regije.

Al-Qaradawiju je u odsustvu suđeno u Egiptu i bio je osuđen na smrt.

Al Jazeerin novinar Jamal El Shayyal navodi kako je Qaradawi „autor više od 120 knjiga i 50-60 drugih publikacija koje su se obraćale velikom dijelu globalne muslimanske zajednice“.

„Bio je vjerovatno najviše institucionalizirani muslimanski učenjak kojeg je islam imao u moderno doba – vjerovatno najutjecajniji jer nije imao ograničenja na određeni segment islama“, kazao je.

Qaradawi je često govorio o problemima modernih vremena, o svemu od „dozvoljenim stvarima u odnosima do izbora, demokratije i pitanja socijalne pravde“, dodao je El Shayyal.

Rođen 1926. dok je Egipat još bio pod britanskom kolonijalnom upravom, Al-Qaradawi je kombinirao vjersko obrazovanje sa antikolonijalnim aktivizmom tokom mladosti. Njegov aktivizam protiv britanskog okupatora, a i kasnije dok su ga povezivali sa Muslimanskom braćom, doveli su do nekoliko njegovih hapšenja 1950-ih godina.

Gušenje govora mržnje

Preselio je u Katar početkom 1960-ih kada je imenovan dekanom Šerijatskog fakulteta na katarskom Univerzitetom, a kasnije je dobio i katarsko državljanstvo.

Ibrahim Salah Al-Nuaimi, predsjednik Međunarodnog centra za međuvjerski dijalog iz Dohe, opisuje Qaradawija kao „umjerenog i velikog učenjaka“.

„Blisko je radio sa mnogim predstavnicima različitih vjera kako bi zajedno postigli harmoniju i zaista ugušili govore mržnje“, kazao je on za Al Jazeeru.

Jedno od njegovih poznatijih djela je knjiga iz 1973. “Pravna nauka zekata” (Fiqh al-Zakat). Al-Qaradawi je pokušavao reinterpretirati historijska pravila islamskog zakona kako bi se muslimani bolje integrirali u nemuslimanska društva.

Podržavao je napade bombaša samoubica protiv Izraela tokom Druge Intifade i iskazivao je podršku iračkoj pobuni koja je nastala nakon što je, invazijom koju je predvodio SAD, 2003. svrgnut Saddam Hussein. Njegov stav o ova oba pitanja donio mu je zloglasnost na Zapadu.

Interna sigurnosna agencija Izraela Shin Bet 2009. je optužila al-Qaradawija za dodjeljivanje 21 miliona američkih dolara dobrotvornoj agenciji koju finansira Hamas kako bi se uspostavila militantna infrastruktura u Jerusalemu. Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, negira optužbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada