Za Kinu je najveći prioritet u Ukrajini ubrzanje mirovnih pregovora

Pozivamo sve umiješane strane da vode računa da se kriza ne prelije, rekao je u UN-u šef kineske diplomatije Wang Yi.

Wang je rekao da će Peking nastaviti raditi na "mirnom ujedinjenju" s TajvanomEPA-EFE/Peter Foley (EPA)

Kina podržava sve napore koji vode prema mirnom rješavanju “krize” u Ukrajini, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u subotu, dodavši da je najveći prioritet da se ubrzaju mirovni pregovori.

“Osnovno rješenje je pozabaviti se opravdanim sigurnosnim brigama obje strane i izgraditi uravnoteženu, učinkovitu i održivu sigurnosnu arhitekturu”, rekao je Wang u svome obraćanju.

“Pozivamo sve umiješane strane da vode računa da se kriza ne prelije i da zaštite legitimna prava i interese zemalja u razvoju.”

Kina, strateški partner Rusije, čvrsta je u svojoj neutralnosti, kritizirajući zapadne sankcije protiv Rusije, ali bez pružanja podrške ili pomoći u vojnoj kampanji.

Slučaj Tajvan

Wang je također rekao da će Peking nastaviti raditi na “mirnom ujedinjenju” s Tajvanom i da se treba boriti protiv “separatističkih djelovanja za nezavisnost”, dok poduzima silovite korake kako bi se usprotivio bilo kakvom miješanju izvana.

“Samo odlučnim sprječavanjem separatističkih aktivnosti možemo izgraditi istinski temelj za miroljubivo ujedinjenje. Samo kad Kina postane u cijelosti ujedinjena, može biti trajnog mira u Tajvanskom tjesnacu”, rekao je.

Napetosti zbog Tajvana porasle su nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u avgustu, nakon čega su uslijedile masovne kineske vojne vježbe, kao i obećanja američkog predsjednika Joea Bidena da će braniti demokratski otok.

Tajvanska vlada oštro se protivi zahtjevima Kine i kaže da o budućnosti otoka može odlučivati samo 23 miliona njegovih stanovnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada