Izlazna anketa: Desnica pobjeđuje na italijanskim parlamentarnim izborima

Očekivano najdominantnija u desnoj koaliciji je stranka Braća Italije s 22-26 posto glasova.

Giorgia Meloni bi mogla biti prvi lider krajnje desnice na vlasti u Italiji još od Benitoa Mussolinija prije 100 godina (EPA)

Prema izlaznim anketama objavljenim po zatvaranju birališta, desna koalicija predvođena strankom Braća Italije Giorgije Meloni pobjednik je italijanskih parlamentarnih izbora, prenijela je Hina.

Prema izlaznoj anketi izrađenoj za televiziju RAI koalicija desnog centra može očekivati 41-45 posto glasova, koalicija lijevog centra predvođena Demokratskom strankom 25.5-29.5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvijezda 13.5-17.5 posto glasova. Centristička stranka Akcija može računati na 6.5-8.5 posto glasova.

Kako navodi Reuters to bi trebalo osigurati većinu za desnu koaliciju u parlamentu koji se bira po hibridnom proporcionalno-većinskom modelu.

Očekivano najdominantnija u desnoj koaliciji je stranka Braća Italije s 22-26 posto glasova, dok je druga Liga bivšeg ministra unutarnjeg poslova Mattea Salvinija s 8.5-12.5 posto glasova.

Najslabija članica te koalicije je konzervativna stranka Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija s 6-8 posto glasova prema izlaznoj anketi.

Četrdesetpetogodišnja Meloni ublažila je imidž stranke s korijenima u postfašističkom pokretu i tvrdi da je njena stranka samo konzervativna.

Prijevremeni izvori

Prijevremeni izvori raspisani su nakon pada vlade nacionalnog jedinstva, uslijed povlačenja iz koalicije Pokreta pet zvijezda, u julu na čelu s tehnokratskim premijerom Mariom Draghijem u kojoj nije sudjelovala jedino stranka Braća Italije, što je utjecalo na rast njene popularnosti.

Sve predizborne ankete uoči izbora predviđale su pobjedu desne koalicije.

Zbog italijanskog izbornog sistema uobičajene su široke koalicije lijevih i desnih stranaka, koje se službeno nazivaju koalicija lijevog centra i kaolicija desnog centra.

Izvor: Agencije