Ruski parlamentarci kritizirali ‘ekscese’ u mobilizaciji

Bliski saradnici Vladimira Putina kritizirali su regionalne guvernere zbog načina mobilizacije novih vojnika za rat u Ukrajini, proces koji je izazvao proteste širom Rusije.

Gupe za ljudska prava tvrde da je na protestima protiv mobilizacije uhapšeno više od dvije hiljade ljudi, a novi protesti planirani su za nedjelju u Sibiru i na Dalekom istoku (EPA)

Čelnici dva doma ruskog parlamenta u nedjelju su izrazili zabrinutost zbog niza pritužbi na mobilizaciju, naredivši regionalnim dužnosnicima da uspostave kontrolu nad situacijom i riješe „ekscese“ koji su pojačali bijes javnosti.

Odluka predsjednika Vladimira Putina da naredi prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata potaknuo je proteste diljem zemlje i bijeg iz države muškaraca sposobnih za služenje, što je stvorilo gužve na granicama i rasprodaju letova.

Niz izvještaja, kako navodi Reuters, pokazuju da su u rat pozvani i oni koji nemaju vojnog iskustva, što je suprotno tvrdnjama ministra odbrane Sergeja Šojgua da će biti pozvani samo oni koji su već služili, prenosi Hina.

Dva istaknuta ruska parlamentarca, oboje bliski saveznici Putina, eksplicitno su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se mobilizacija provodi.

Valentina Matvijenko, predsjednica gornjeg doma parlamenta, rekla je kako je primila izvještaje o pozvanim muškarcima koji nisu kvalificirani za vojsku.

Reakcija javnosti

„Takvi izgredi su apsolutno neprihvatljivi. Smatram da je apsolutno ispravno da oni potiču oštru reakciju u javnosti“, napisala je na aplikaciji Telegram.

U direktnoj poruci ruskim regionalnim guvernerima, za koje tvrdi da imaju „punu odgovornost“ za implementaciju mobilizacije, Matvijenko im je poručila da „osiguraju implementaciju djelomične mobilizacije u punoj i apsolutnoj usklađenosti s određenim kriterijima, bez ikakve greške“.

Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma parlamenta, izrazio je zabrinutost u odvojenoj objavi.

„Podnose se žalbe“, kazao je.

„Ako se dogodi greška, nužno je popraviti. Vlasti na svim nivoima moraju shvatiti svoje odgovornosti“, dodao je.

Dužnosnici su objavili da bi se trebalo mobilizirati do 300 hiljada ljudi, no analitičari i nezavisni ruski mediji pišu kako je stvarni broj puno veći, što Kremlj odbacuje.

Gupe za ljudska prava tvrde da je na protestima protiv mobilizacije uhapšeno više od dvije hiljade ljudi, a novi protesti planirani su za nedjelju u Sibiru i na Dalekom istoku.

Društvene mreže pune su snimki iz centara za mobilizaciju gdje su zabilježene tučnjave i izražavanje nezadovoljstva regrutiranih prema službenicima.

Izvor: Agencije