Pjongjang ispalio balistički projektil uoči vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

Lansiranje je uslijedilo nakon dolaska američkog nosača aviona na nuklearni pogon USS Ronald Reagan u Južnu Koreju, a prije planirane posjete Kamale Harris Seulu ove sedmice.

Vojska Južne Koreje saopćila je da je riječ o balističkoj raketi kratkog dometa ispaljenoj s područja Taechon (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil prema moru u blizini svoje istočne obale, uoči planiranih vojnih vježbi južnokorejskih i američkih snaga koje uključuju nosač aviona i posjetu regiji američke potpredsjednice Kamale Harris.

Vojska Južne Koreje saopćila je da je riječ o balističkoj raketi kratkog dometa ispaljenoj s područja Taechon u sjevernokorejskoj provinciji Pjongjan nešto prije 7:00 sati ujutro.

Japanski ministar odbrane Yasukazu Hamada rekao je da je Japan procijenio da je dostigla maksimalnu visinu od 50 km i da je možda letjela nepravilnom putanjom.

Dodao je da je raketa pala izvan japanske isključive ekonomske zone i da nema izvještaja o problemima u brodskom ili zračnom saobraćaju.

Devetnaesto lansiranje

Mnogi projektili kratkog dometa koje je Sjeverna Koreja testirala posljednjih godina projektirani su za izbjegavanje raketne odbrane manevriranjem tokom leta i letenjem na nižoj, spuštenoj putanji, kažu stručnjaci.

“Ako uključite lansiranja krstarećih raketa, ovo je devetnaesto lansiranje, što je ritam bez presedana. Akcija Sjeverne Koreje predstavlja prijetnju miru i sigurnosti naše zemlje, regije i međunarodne zajednice i učiniti to dok se odvija invazija na Ukrajinu je neoprostivo”, rekao je Hamada.

Dodao je da je Japan uputio protestnu notu putem ambasade Sjeverne Koreje u Pekingu.

Dolazak američkog nosača aviona

Američka Indo-pacifička komanda saopćila je da je svjesna lansiranja i da se blisko konsultira sa saveznicima, ponovno potvrdivši američku predanost odbrani Južne Koreje i Japana.

“Iako smo procijenili da ovaj događaj ne predstavlja neposrednu prijetnju američkom osoblju ili teritoriji, ili našim saveznicima, lansiranje projektila naglašava destabilizirajući učinak sjevernokorejskog  nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila.”

Lansiranje je uslijedilo nakon dolaska američkog nosača aviona na nuklearni pogon USS Ronald Reagan u Južnu Koreju kako bi učestvovao u zajedničkim vježbama s južnokorejskim snagama, a prije planirane posjete Kamale Harris Seulu ove sedmice.

Dodatne sankcije

Bilo je to prvi put da je Sjeverna Koreja izvela takvo lansiranje nakon što je početkom juna ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa u jednom danu, što je navelo Sjedinjene Američke Države da zatraže dodatne sankcije za kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja odbacila je rezolucije UN-a kao kršenje njenog suverenog prava na samoodbranu i istraživanje svemira, te je kritizirala prethodne zajedničke vježbe SAD-a i Južne Koreje kao dokaz njihove neprijateljske politike.

Vježbe su također kritizirale Rusija i Kina, koje su pozvale sve strane da ne poduzimaju korake koji podižu napetosti u regiji.

Nakon što je Sjeverna Koreja ranije ove godine izvela dosad besprimjeran broj raketnih testiranja, uključujući svoje interkontinentalne balističke rakete po prvi put od 2017, SAD i Južna Koreja rekle su da će pojačati zajedničke vježbe i vojno demonstriranje moći kako bi odvratile Pjongjang.

Izvor: Agencije