Von der Leyen upozorila desničare u Italiji

Predsjednica Evropske komisije upozorila je konzervativni savez uoči parlamentarnih izbora na posljedice ukoliko odstupi od demokratskih principa.

Ursula Von der Leyen je zabrinuta zbog situacije u nekim evropskim prijestolnicama (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je Italiju uoči parlamentarnih izbora na posljedice ukoliko odstupi od demokratskih principa, a lider Lige Matteo Salvini, čija je partija dio konzervativnog saveza, ocijenio je takve komentare kao “sramnu aroganciju”.

Von der Leyen šalje ovo upozorenje Italiji uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za nedjelju u toj zemlji, na kojima se očekuje pobjeda desničarskog bloka, na čelu s novinarkom Giorgijom Meloni.

Odgovarajući na pitanje na Univerzitetu Princeton u Sjedinjenim Američkim Državama, Von der Leyen je istakla zabrinutost koja je prisutna u nekim evropskim prijestolnicama i sugerirala da bi odnosi između Brisela i Rima mogli postati turbulentni ako Meloni i njeni partneri osiguraju pobjedu.

Moguća suspenzija 7,5 milijardi eura

Dodaje da će Evropska unija “sarađivati sa svakom demokratskom vladom koja želi sarađivati”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Imamo načina da se pozabavimo problemom, spomenula sam Mađarsku i Poljsku, ukoliko stvari odu u problematičnom pravcu”, izjavila je Von der Leyen.

Reuters ocjenjuje da je Von der Leyen mislila na preporuku EK-a da suspendira gotovo 7,5 milijardi eura finansiranja Mađarskoj zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u EU.

Unije je uvela mjeru finansijske sankcije prije dvije godine kao odgovor na ono što kaže da predstavlja podrivanje demokratije u Poljskoj i Mađarskoj.

Salvini, čija je partija dio konzervativnog saveza koji predvodi Meloni, ocijenio je komentare Von der Leyen kao “sramnu aroganciju”.

Salvini: Šta je ovo, prijetnja?

“Šta je ovo, prijetnja? Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda!”, napisao je Salvini na Twitteru.

Glasnogovornik EK-a Eric Mamer rekao je novinarima u Briselu da se Von der Leyen nije željela miješati u italijansku politiku.

“Ona je naglašavala ulogu Komisije kao čuvara [evropskih] sporazuma u pogledu vladavine prava”, objasnio je Mamer.

Izvor: Agencije