Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi

Švicarska vlada će početkom oktobra na tržište plasirati benzin, dizel, lož ulje i kerozin iz strateških rezervi kako bi osigurala opskrbu domaće ekonomije naftnim derivatima.

Vladina uredba o puštanju u promet naftnih derivata iz strateških zaliha ostat će na snazi 'sve dok to situacija bude apsolutno zahtijevala' (EPA - Ilustracija)

Švicarska vlada najavila je da će početkom oktobra na tržište plasirati benzin, dizel, lož ulje i kerozin iz strateških rezervi kako bi osigurala opskrbu domaće ekonomije naftnim derivatima.

Gorivo iz rezervi trebalo bi nadopuniti nedovoljnu opskrbu zbog ograničenih teretnih kapacitete na rijeci Rajni i logističkih problema s inostranim željezničkim prevozom, prenosi Hina.

Vlada je ove godine već dva puta de facto plasirala na tržište gorivo iz strateških rezervi tako što je kompanijama koje su ih dužne puniti odobrila manje kvote nego inače, podsjeća Reuters.

Strateške zalihe

Strateške rezerve ili obavezne zalihe benzina, dizela i lož ulja dovoljne su za gotovo 4,5 mjeseca normalne potrošnje. U slučaju kerozina, rezerve su dovoljne za otprilike tri mjeseca, navodi se u vladinom saopćenju.

Vladina uredba o puštanju u promet naftnih derivata iz strateških zaliha ostat će na snazi “sve dok to situacija bude apsolutno zahtijevala”, dodaje se u saopćenju.

Naftni derivati iz rezervi zadnji su put pušteni u prodaju 2005, 2010. i 2019. godine.

Iz vlade su također kompanijama preporučili da, ako mogu, od početka oktobra umjesto prirodnog plina koriste lož ulje.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada