Kina upozorila SAD da šalje ‘opasne signale’ Tajvanu

Tajvan je bio u centru 90-minutnih razgovora između državnog sekretara Antonyja Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija na marginama Opće skupštine UN-a.

Pitanje Tajvana unutarnja je kineska stvar i Sjedinjene Američke Države nemaju se pravo miješati u to koja će se metoda koristiti za njegovo rješavanje, rekao je kineski šef diplomatije Wang Yi (EPA)

Kina je optužila Sjedinjene Američke Države za slanje “vrlo pogrešnih, opasnih signala” Tajvanu nakon što je američki državni sekretar u petak svom kineskom kolegi rekao da je održavanje mira i stabilnosti u Tajvanu od vitalne važnosti.

Tajvan je bio u centru 90-minutnih, “direktnih i iskrenih” razgovora između državnog sekretara Antonyja Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, rekao je američki dužnosnik novinarima.

“S naše strane, državni sekretar je jasno rekao da je, u skladu s našom dugotrajnom politikom jedne Kine, koja se nije promijenila, održavanje mira i stabilnosti u (Tajvanskom) tjesnacu od vitalne važnosti”, rekao je dužnosnik.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, u saopćenju o sastanku, reklo je da Sjedinjene Američke Države šalju “vrlo pogrešne, opasne signale” Tajvanu, a što su tajvanske aktivnosti prema nezavisnosti otvorenije, to je manje vjerovatno da će doći do mirnog rješenja.

“Pitanje Tajvana unutarnja je kineska stvar i Sjedinjene Američke Države nemaju se pravo miješati u to koja će se metoda koristiti za njegovo rješavanje”, citiralo je ministarstvo Wangove riječi.

Porast napetosti imeđu Kine i SAD-a

Napetosti oko Tajvana porasle su nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u avgustu – nakon čega su uslijedile velike kineske vojne vježbe – kao i obećanja američkog predsjednika Joea Bidena da će braniti demokratski otok.

Bidenova izjava bila je njegova najeksplicitnija izjava o upućivanju američkih trupa u odbranu otoka. Bio je to odmak od dugogodišnje američke politike “strateške dvosmislenosti”, koja ne daje do znanja hoće li Sjedinjene Američke Države vojno odgovoriti na napad na Tajvan.

Bijela kuća insistira na tome da se njena politika prema Tajvanu nije promijenila, ali Kina je rekla da su Bidenove izjave poslale pogrešan signal onima koji traže nezavisnost Tajvana.

U telefonskom razgovoru s Bidenom u julu, kineski čelnik Xi Jinping upozorio je na Tajvan, rekavši da će “oni koji se igraju s vatrom stradati od nje”.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih pokrajina i dugo je obećavala da će otok staviti pod svoju kontrolu i nije isključila upotrebu sile da to učini.

Tajvanska vlada oštro se protivi zahtjevima Kine i kaže da o budućnosti otoka može odlučivati samo 23 miliona njegovih stanovnika.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova, reagirajući na sastanak između Blinkena i Wanga, reklo je da su “nedavne provokativne akcije Kine” Tajvanski tjesnac učinile centrom rasprave, a Kina pokušava “zbuniti međunarodnu publiku tvrdnjama koje su u suprotnosti sa stvarnošću”.

Izvor: Agencije