Abbas: Lapidov poziv na dvodržavno rješenje pozitivan

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je Izrael da se vrati za pregovarački sto, i tako pokaže iskrenost.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas održao je govor u Generalnoj skupštini UN-a, koji je u velikoj mjeri osudio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da je poziv izraelskog premijera Yaira Lapida na dvodržavno rješenje “pozitivan razvoj događaja”, ali  da će dokaz dobre volje biti tek povratak pregovorima.

“Pravi test kredibiliteta i ozbiljnosti ovog stava je da se izraelska vlada odmah vrati za pregovarački sto – rekao je on u Generalnoj skupštini UN-a, u govoru koji je u velikoj mjeri osudio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

Okupirana palestinska zemlja

Izrael je zauzeo istočni Jerusalem, Zapadnu obalu i Gazu – područja koja Palestinci traže za nezavisnu državu – u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Izraelsko-palestinski mirovni pregovori pod pokroviteljstvom SAD-a propali su 2014. godine, podsjeća Reuters a prenosi Fena.

Napori da se postigne sporazum o dvije države, koji uključuje izraelsku i palestinsku državu, koje postoje jedna pored druge, dugo su bili u zastoju.

“Naše povjerenje u postizanje mira zasnovanog na pravdi i međunarodnom pravu, nažalost, jenjava zbog izraelske okupacione politike”, rekao je Abbas, nazivajući Izrael “režimom aparthejda”.

Izvor: Agencije