U centralnoj Kini ‘crveni alarm’ zbog nestašice vode

Poyang je najveće kinesko jezero i vitalni izvor vode za najveću kinesku rijeku Jangce, a zbog suše u posljednja tri mjeseca nivo se spustio sa 19,43 metara na 7,10 metara.

Očekuje se kako će nivo i dalje padati jer se ne očekuju ozbiljnije padavine u skorije vrijeme (EPA)

U kineskoj centralnoj pokrajini Jiangxi proglašen je “crveni alarm” zbog nestašice vode po prvi put i to zato što se nivo vode u najvećem kineskog jezeru Poyang spustio na rekordno nizak nivo.

Poyang je vitalni izvor vode za najveću kinesku rijeku Jangce, a zbog suše u posljednja tri mjeseca nivo se spustio sa 19,43 metara na samo 7,10 metara, piše Reuters, prenosi Hina.

Očekuje se kako će nivo i dalje padati jer se ne očekuju ozbiljnije padavine u skorije vrijeme.

70 dana suhih uslova

I u susjednoj pokrajini Anhui stanje je alarmantno jer 10 tamošnjih spremnika nije u mogućnosti ispuštati vodu nizvodno.

U augustu je na 267 metereoloških stanica širom Kine zabilježena rekordno visoka temperatura, a zbog niskog nivoa Jangcea uništeni su brojni nasadi uoči jesenske žetve.

Posljednjih dana jugozapadni dio Kine dočekao je spasonosne jake kiše, ali centralni dijelovi zemlje i dalje se moraju nositi s vrlo suhim uslovima koji su se sada protegnuli na 70 dana.

Izvor: Agencije