Na okupiranim područjima Ukrajine počeli referendumi o pridruženju Rusiji

Referendumi će biti održan u samoproglašenim republikama Donjeck i Luganjsk te u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti od 23. do 27. septembra.

NATO je osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regijama Ukrajine (EPA)

Na područjima Ukrajine koje u cijelosti ili djelomično kontrolira Moskva počelo je održavanja referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji, izvijestile su ruske novinske agencije, javlja Hina.

Izjašnjavanje stanovništa, započeto u šest sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu, trajati će do 27. septembra u regijama Luganjsk, Donjeck, Herson i Zaporožja koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija ili veličine Mađarske.

Referendum u četiri oblasti

Ranije su proruske vlasti na teritorijama u Ukrajini najavile da će od 23. do 27. septembra biti održani referendumi o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti.

“Referendum o ulasku LNR-a u sastav Ruske Federacije kao konstitutivnog entiteta Ruske Federacije, bit će održan od 23. do 27. septembra”, saopćio je predsjednik narodnog vijeća LNR-a Denis Mirošničenko, prenosi Tanjug.

Referendumsko pitanje će glasiti: “Da li ste za ulazak LNR-a u sastav Ruske Federacije kao pravnog subjekta Ruske Federacije?”

NATO osudio nelegalne referendume

NATO je osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regijama Ukrajine i pozvao sve države da odbace “očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja”.

“Lažni referendumi u regiojama Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje Ujedinjenih naroda”, navodi se u saopćenju Sjevernoatlantskog saveza.

Iz NATO-a taođer ističu da neće priznati “nelegalnu i nelegitimnu aneksiju”.

Izvor: Agencije