Nuklearna tehnologija sve više u upotrebi u Kini

Kineska nuklearna tehnologija je posljednjih godina široko primijenjena u mnogim oblastima nacionalne ekonomije, donoseći opipljive koristi za život ljudi, navodi CAEA.

Nuklearna tehnologija je odigrala važnu ulogu u prevenciji i kontroli pandemije COVID-19 (EPA - Ilustracija)

Kineska nuklearna tehnologija je posljednjih godina široko primijenjena u mnogim oblastima nacionalne ekonomije, donoseći opipljive koristi za život ljudi, saopćila je Kineska uprava za atomsku energiju (CAEA).

Više od 90 stručnjaka i naučnika okupilo se 21. septembra na kvartalnom forumu CAEA kako bi razgovarali o korištenju nuklearne tehnologije za dobrobit ljudi, pokrivajući trenutnu situaciju i buduće izglede primjene nuklearne tehnologije u Kini, prenosi Beta, pozivajući se na Xinhuau.

Prema riječima Dong Baotonga, zamjenika direktora CAEA, nuklearna tehnologija se koristi u mnogim oblastima kao što su industrija, poljoprivreda, zdravstvo, zaštita životne sredine i sigurnost.

“Ona igra važnu ulogu u promoviranju industrijske transformacije i nadogradnje, kao i u poboljšanju predstava za život ljudi”, rekao je on.

Forum je predstavio 10 velikih događaja koji pokazuju značajne rezultate nuklearne tehnologije primijenjene na nacionalnu ekonomiju posljednjih godina.

Korištena u istraživanju svemira

Većina je u oblasti zdravstvene zaštite, kao što je prvi kineski medicinski akcelerator teških jona, koji se koristi u radioterapiji za liječenje raka.

Prema riječima učesnika foruma, nuklearna tehnologija je također odigrala važnu ulogu u prevenciji i kontroli pandemije COVID-19.

Koristi se za sterilizaciju medicinskih materijala s većom efikasnošću i boljim efektom sterilizacije.

Nuklearna tehnologija je, također, korištena u istraživanju svemira.

Istraživački tim iz Pekinškog istraživačkog instituta za geologiju uranija, podružnice Kineske nacionalne nuklearne korporacije, nedavno je otkrio novi lunarni mineral pomoću difrakcije rendgenskih zraka i drugih metoda analize nuklearne tehnologije.

Unapređenje nivoa primjene nuklearne tehnologije postalo je neophodan zahtjev za izgradnju jake nuklearne industrije u Kini, a također je važan korak u promoviranju visokokvalitetnog razvoja nacionalne ekonomije, rekao je Dong.

Izvor: Agencije