Na protestima u Iranu poginulo najmanje 26 osoba

Protesti su izbili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila državna ‘policija za moral’ u Teheranu, zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Vlasti Irana su obećale detaljnu istragu smrti Mahse Amini (Reuters)

Protesti koji su izbili nakon smrti mlade žene Mahse Amini u policijskom pritvoru nastavljeni su u petak u Iranu, a državna televizija objavila je da je broj poginulih u neredima dosegao 26.

“Nažalost, 26 osoba, uključujući pripadnike policije, izgubilo je život tokom protesta”, rekla je voditeljica državne televizije u direktnom prijenosu, ne iznoseći više detalja, prenosi Anadolija.

Dodala je da će zvanična statistika biti objavljena kasnije, dok je, prema saznanjima AP-a, poginulo 11 osoba.

Protesti širom Islamske Republike

Protesti su izbili prošle sedmice, nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila državna “policija za moral” u Teheranu, zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Mahsu Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući SAD, koji je sankcionirao iransku policiju za moral, kao odgovor na “zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada