Kazahstan domaćin vojnih vježbi zemalja CSTO-a

Kazahstan se obratio Organizaciji Ugovora o zajedničkoj sigurnosti u januaru kako bi pomogao u zaštiti protiv nasilnih protesta koji su izbili širom zemlje.

Kazahstan pokazuje sve veći otklon od tradicionalnog savezništva s Rusijom (EPA)

Organizacija Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), predvođena Rusijom, održat će vojne vježbe u Kazahstanu od 26. septembra do 8. oktobra, objavilo je kazahstansko Ministarstvo odbrane, upozorivši javnost da je ne iznenadi dolazak inozemnih trupa i vojnih vozila.

Kazahstan je član organizacije u kojoj su, uz Rusiju, i Bjelorusija, Armenija, Kirgistan i Tadžikistan, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vježbe će biti održane u vrijeme tenzija unutar bloka – Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, Armenija je nezadovoljna izostankom pomoći u sukobima s Azerbejdžanom, a Kirgistan i Tadžikistan održavaju krhko primirje nakon smrtonosnih borbi na granicama.

Kazahstan se obratio CSTO-u u januaru kako bi pomogao u zaštiti protiv nasilnih protesta koji su izbili širom zemlje.

Ova zemlja pod predsjednikom Kasimom Žomartom Tokajevim pokazuje sve veći otklon od tradicionalnog savezništva s Rusijom, kojoj je srednjoazijska država uvela sankcije.

‘Kazahstan radi na reformama’

Tokajev je prije tri mjeseca je na panelu uz ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da Kazahstan neće priznati ruske “kvazidržave” Luganjsk i Donjeck.

Sredinom ovog mjeseca kineski čelnik Xi Jinping kazao je da će Kina uraditi sve da zaštiti nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kazahstana.

Xi je to rekao u kazahstanskoj prijestolnici Astani, koja je nedugo nakon njegove posjete, u sklopu uklanjanja ostavštine dugogodišnjeg proruskog čelnika Nursultana Nazarbajeva, vratila svoje staro ime iz “Nursultan”.

Tokajev je ove sedmice napisao članak za Politico u kojem navodi da njegova zemlja punom parom radi na reformama te da postoji alternativa “globalizaciji, međuzavisnosti i međunarodnom poretku uspostavljenom na pravilima”.

U tom članku Tokajev je naglasio da njegova zemlja ubrzava “liberalne, međunarodne i otvorene politike koje su dovele do tako dramatičnog povećanja životnog standarda širom svijeta”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada