Iranski predsjednik: Demonstracije su neprihvatljivi ‘činovi haosa’

Raisi je rekao da će smrt mlade žene biti “istražena”, ali je osudio licemjerje zapadnih sila.

"Pitanja prava moraju se razmatrati u cijelom svijetu s jedinstvenim standardom", rekao je Raisi (EPA)

Iran ima slobodu izražavanja, ali demonstracije koji se sada odvijaju neprihvatljivi su “činovi haosa”, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi, dodajući da je naredio istragu o smrti mlade žene koja je potaknula krvave demonstracije, prenosi Hina.

“Pitanja prava moraju se razmatrati u cijelom svijetu s jedinstvenim standardom”, rekao je Raisi na konferenciji za novinare na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

“U Iranu postoji sloboda izražavanja… ali činovi haosa su neprihvatljivi.”

Raisi je rekao da će smrt mlade žene biti “istražena”, ali je osudio licemjerje zapadnih sila.

“Budite uvjereni, istraga će sigurno biti otvorena”, rekao je novinarima i istaknuo da se u izvještaju medicinskog vještaka ne spominje policijsko zlostavljanje.

Paljena policijska kola

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je prošle sedmice uhapisla ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Demonstranti u Teheranu i drugim iranskim gradovima su ranije u četvrtak zapalili policijske stanice i vozila, a demonstracije ne pokazuju znakove posustajanja.

U petak su pak najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima, prenose tamošnji mediji.

Demonstracije zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje 50 gradova diljem zemlje.

Najmanje 31 civil ubijen je od početka demonstracija u Iranu.

Izvor: Agencije