Zemlje Zapadnog Balkana na sastanku Evropske političke zajednice

Turska, Velika Britanija i zapadnobalkanska šestorka su među 44 zemlje pozvane na prvi sastanak koji će biti održan 6. oktobra u Pragu.

Na sastanku će, pored Charlesa Michela, biti prisutna i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (EPA)

Turska, Velika Britanija i zapadnobalkanska šestorka su među 44 zemlje pozvane na prvi sastanak Evropske političke zajednice, koji će biti održan 6. oktobra u Pragu, izjavio je jedan evropski zvaničnik.

Taj projekat platforme za politički dijalog i saradnju pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron u maju, prenosi Beta.

Pozivno pismo upućeno vođama evropske dvadesetsedmerice i kao zemalja kandidata za pristupanje Evropskoj uniji ili zemalja susjeda evropskog bloka poslato je u ime predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i češkog premijera Petra Fiale, čija zemlja je aktuelna predsjedavajuća Vijećem EU-a.

 

Pored zemalja članica Unije, pozvane su čelnici zapadnobalkanske šestorke (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija), zatim Velike Britanije, Norveške, Švedske, Ukrajine, Moldavije, Islanda, Gruzije, Turske, Armenije, Azerbejdžana i Lihtenštajna.

Na sastanku će, pored Michela, biti prisutna i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Prvi sastanak će biti na nivou šefova država i vlada 6. oktobra u Pragu, uoči samita EU-a 7. oktobra.

Na sastanku Evropske političke zajednice treba se razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa i ojačati sigurnost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta, rekao je isti izvor.

Plan je da se ovakvi sastanci na nivou vođa održavaju jedan ili dva puta godišnje.

 

Sastanak će se sastojati od plenarne sjednice, okruglih stolova, bilateralnih sastanaka i završne večere.

EU daje uvjeravanja da Evropska politička zajednica nije alternativno rješenje za proširenje bloka.

Što se tiče Velike Britanije, koja je napustila EU, ostaje da se vidi kakav će biti odgovor premijerke Liz Truss.

Ona je često imala oštar ton prema EU i tvorac je zakona koji nastoji da zaobiđe sporazum post-Brexit o Sjevernoj Irskoj, što izaziva tenzije s Briselom.

Izvor: Agencije