Univerzitet Cambridge priznao da je imao koristi od ropstva

Naručeno istraživanje pokazalo da je Cambridge imao znatne koristi od ropstva između ostalog i putem dobročinitelja univerziteta koji su zaradu stekli trgujući robljem.

Istraživači su otkrili da su članovi i polaznici univerziteta Cambridge imali dionice u dioničkom društvu East India Company (EPA)

Britanski univerzitet Cambridge objavio je da je u historiji imao koristi od prihoda od ropstva te je obećao da će povećati broj stipendija za tamnopute studente i uložiti više u istraživanja o toj nehumanoj i smrtonosnoj trgovini.

Priznanje je uslijedilo u trenutku kada niz vodećih britanskih institucija, od Banke Engleske do Engleske crkve preispituje ulogu koju je ropstvo imalo u bogaćenju Britanije.

Uprava univerziteta Cambridge objavila je da naručeno istraživanje nije otkrilo dokaze po kojima je sam univerzitet ikada direktno posjedovao robove ili plantaže.

Međutim, rezultati su pokazali da je imao “znatne koristi” od ropstva putem dobročinitelja univerziteta koji su zaradu stekli trgujući robljem, ulaganjima univerziteta u kompanije koje su učestvovale u trgovini robljem i taksom koju su dobijali od porodica koje su posjedovale plantaže, stoji u izvještaju.

Istraživači su otkrili da su članovi i polaznici univerziteta Cambridge imali dionice u dioničkom društvu East India Company, koje je 31. decembra 1600. dobilo kraljevsku povelju od Elizabete I, što im je omogućilo sticanje trgovačke prednosti u Indiji.

Sa univerzitetom su bili povezani i ulagači u kompaniju Royal African Company na čijem je čelu bio vojvoda od Yorka, brat kralja Charlesa II. Obje kompanije su vrlo aktivno učestvovale u trgovini robljem.

Grupa naučnika s Cambridgea otkrila je da je univerzitet dobivao donacije od ulagača obje kompanije, a istovremeno je direktno ulagao u kompaniju South Sea Company, također vrlo aktivnu kada se radilo o trgovini robljem.

“Takav finansijski angažman pridonio je pojednostavljenoj trgovini robljem te je od njega Cambridge imao znatnu finansijsku korist”, stoji u izvještaju koji su naučnici objavili pod nazivom “Legacies of Slavement”.

Uklanjanje umjetnina

Reagirajući na rezultate istraživanja, univerzitet je objavio da će univerzitetski muzej 2023. organizirati izložbu o ropstvu.

Istovremeno je Arheološki i antropološki muzej Cambridgea preporučio da se vrijedne “beninske bronze”, metalne ploče i brončane skulpture koje su ukrašavale kraljevsku palatu Kraljevstva Benin u današnjem južnom dijelu Nigerije, a u 19. stoljeću su ih opljačkale i od tamo odnijele britanske vojne snage, vrate vlastima te države.

Većina beninskih bronca završila je u raznim evropskim muzejima, koji su ih kupili od trgovaca.

I ostale britanske institucije preispituju svoje umjetničke i arheološke zbirke. Banka Engeske je u augustu objavila da će ukloniti sve umjetnine koje prikazuju bivše guvernere povezane s ropstvom i trgovinom robljem.

“Ne možemo ispraviti historijske pogreške, ali možemo nešto učiniti tako što ćemo ih, za početak, priznati”, rekao je zamjenik prorektora Cambridgea Stephen Toope, reagiravši na izvještaj.

“Sada kad smo otkrili povezanost našeg univerziteta s užasnom historijom zlostavljanja i ropstvom, izvještaj nas potiče da se još više angažiramo na rješavanju aktuelnih nejednakosti – posebno onih koje se odnose na iskustva tamnoputih zajednica.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada