UN: Gotovo milion ljudi suočeno s gladi u žarištima siromaštva

Veliki broj stanovnika Afganistana, Etiopije, Južnog Sudana, Somalije i Jemena gladuje ili će se suočiti s gladi ove godine, dok se globalna kriza s hranom pogoršava.

Lokalni sukobi i ekstremni vremenski uvjeti ostaju primarni pokretači gladi (Reuters)

Gotovo milion stanovnika Afganistana, Etiopije, Južnog Sudana, Somalije i Jemena gladuje ili će se, u nedostatku pomoći izvana, s gladi suočiti ove godine, dok se istodobno globalna kriza s hranom pogoršava, upozorile su agencije Ujedinjenih naroda.

Lokalni sukobi i ekstremni vremenski uvjeti ostaju primarni pokretači gladi, koju ove godine pogoršava i ekonomska nestabilnost povezana s posljedicama pandemije COVID-19 i rusko-ukrajinskog rata, prenosi Hina.

“Suša na Rogu Afrike gurnula je ljude na rub gladi. Globalna kriza hrane i nesigurnost kada su posrijedi namirnice ubrzano se širi svijetom. Bez sveobuhvatne humanitarne reakcije stanje će se vjerovatno pogoršati u nadolazećim mjesecima”, rekao je šef UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Izvještaj o ‘žarištima gladi’

Premda su globalne cijene poljoprivrednih proizvoda u posljednjih nekoliko mjeseci pale sa dosadašnjih rekordno visokih, lokalne cijene hrane u određenim su državama i dalje visoke te postoji opasnost od njihova ponovnog rasta propadne li dogovor o povećanju ruskih i ukrajinskih isporuka žitarica i vještačkog đubriva, koji se odvija uz posredovanje UN-a.

Ukrajina je četvrti najveći svjetski izvoznik žitarica, a Rusija je treća po izvozu žitarica i prva po izvozu vještačkog đubriva.

Prema FAO-ovom tromjesečnom izvještaju o “žarištima gladi”, čiji je koautor UN-ov Svjetski program za hranu (WFP), visoke cijene hrane, goriva i vještačkog đubriva prisilile su napredne svjetske ekonomije na pooštravanje monetarne politike.

To je povećalo cijenu kredita za zemlje s niskim dohotkom, ograničavajući njihov uvoz i prisiljavajući ih na uvođenje mjera štednje.

“Očekuje se da će se ovi trendovi uvišestručiti u nadolazećim mjesecima, uz daljnji porast siromaštva i nesigurnosti kada su posrijedi hrana i namirnice, a tu je i jačanje opasnosti od građanskih nemira potaknutih sve većim socio-ekonomskim problemima”, piše u izvještaju.

Izvor: Agencije